Eskalopki z kurczaka

Przepis na Eskalopki z kurczaka
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Eskalopki z kurczaka to smakowite, soczyste piersi z kurczaka zawijane z parmezanem, pietruszką i bułką tartą, w chrupiącej panierce. To wyśmienita podstawa drugiego dania, która dobrze smakować będzie w towarzystwie ziemniaków pod każdą postacią.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić eskalopki z kurczaka

  1. Rozbić piersi z kurczaka tłuczkiem, aby miały ok. 1/2 cm grubości. Lekko oprószyć solą i pieprzem z każdej strony.
  2. Wymieszać bułkę tartą z parmezanem, posiekanym czosnkiem i pietruszką. Nałożyć cienką warstwę tego farszu na każdą pierś. Ostrożnie zwinąć piersi w roladki, każdą obtoczyć delikatnie w bułce tartej, wysypanej na talerz i zabezpieczyć wykałaczkami.
  3. W patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać kurczaka i podsmażyć z każdej strony, aż się ładnie przyrumieni. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć dalej, aż kurczak będzie dobry w środku. W razie potrzeby dolać tłuszczu.
  4. Przed podaniem usunąć z roladek wykałaczki.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.