Fasola po bretońsku

Przepis na Fasola po bretońsku
Czas przygotowania80 min + moczenie fasoli
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 500 g fasoli
  • 1/2 kg golonki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka jarzynki lub warzywka
  • sok wielowarzywny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka „Maggi”
  • 3 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule
  • 30 dkg. wędliny (kiełbasa, boczek, szynka wędzona-to co nam zbywa)
  • 1 łyżka papryki mielonej słodkiej
  • 1/3 łyżki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka mąki

Promocje na składniki

Jak zrobić fasola po bretońsku

  1. Fasolę namoczyć w letniej wodzie na 12 godzin.
  2. Wylać wodę po moczeniu i przepłukać fasolę.
  3. Do garnka włożyć golonkę i fasolę, zalać wodą. Dodać ziele angielskie i pieprz, zagotować. Sos należy zszumować.
  4. Po zszumowaniu dodać jarzynkę i gotować aż do miękkości fasoli.
  5. Dodać 1/2 opakowania soku wielowarzywnego, zgnieciony czosnek i „Maggi”.
  6. Wszystko gotować ok. 1/2 godz.
  7. Na oleju przesmażyć cebulę, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę i dodać do sosu. Doprawić papryką.
  8. Pozostawić ok. 1/2 godz. po zagotowaniu aby wszystko przeszło smakiem przypraw.
  9. Można dodać mąkę do podsmażanej cebuli z wędliną, ale trzeba ocenić gęstość sosu. Zgodnie ze smakiem doprawić solą, cukrem i majerankiem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.