Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Fasola po bretońsku
80 min + moczenie fasoli
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 500 g fasoli
- 1/2 kg golonki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 1 łyżka jarzynki lub warzywka
- sok wielowarzywny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka „Maggi”
- 3 łyżki oleju
- 2 średnie cebule
- 30 dkg. wędliny (kiełbasa, boczek, szynka wędzona-to co nam zbywa)
- 1 łyżka papryki mielonej słodkiej
- 1/3 łyżki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka mąki
Jak zrobić fasola po bretońsku
- Fasolę namoczyć w letniej wodzie na 12 godzin.
- Wylać wodę po moczeniu i przepłukać fasolę.
- Do garnka włożyć golonkę i fasolę, zalać wodą. Dodać ziele angielskie i pieprz, zagotować. Sos należy zszumować.
- Po zszumowaniu dodać jarzynkę i gotować aż do miękkości fasoli.
- Dodać 1/2 opakowania soku wielowarzywnego, zgnieciony czosnek i „Maggi”.
- Wszystko gotować ok. 1/2 godz.
- Na oleju przesmażyć cebulę, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę i dodać do sosu. Doprawić papryką.
- Pozostawić ok. 1/2 godz. po zagotowaniu aby wszystko przeszło smakiem przypraw.
- Można dodać mąkę do podsmażanej cebuli z wędliną, ale trzeba ocenić gęstość sosu. Zgodnie ze smakiem doprawić solą, cukrem i majerankiem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze