Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Fra Diavolo - makaron na ostro
60 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 6 ząbków czosnku, zgniecionych
- 700 g (3 szklanki) obranych pomidorów z puszki wraz z sokiem, drobno posiekanych
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pokruszonej ostrej papryki w płatkach
- 1 opakowanie (450 g) makaronu linguini (lub spaghetti)
- 250 g małych krewetek, obranych i odżyłowanych
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
Jak zrobić fra diavolo - makaron na ostro
- W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażać czosnek na średnim ogniu. Gdy zacznie skwierczeć, wlać pomidory. Doprawić solą i pieprzem.
- Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając.
- W międzyczasie w dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gotować makaron przez 8-10 minut, aż makaron będzie al dente; odcedzić.
- Na dużej patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy na dużym ogniu. Dodać krewetki i smażyć prze około 2 minuty, często mieszając, aż krewetki staną się różowe.
- Dodać krewetki do mieszaniny z pomidorami. Wmieszać pietruszkę. Dusić przez 3-4 minuty, do chwili aż sos zacznie bulgotać. Polać sosem makaron.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze