Fra Diavolo - makaron na ostro

Przepis na Fra Diavolo - makaron na ostro
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku, zgniecionych
  • 700 g (3 szklanki) obranych pomidorów z puszki wraz z sokiem, drobno posiekanych
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pokruszonej ostrej papryki w płatkach
  • 1 opakowanie (450 g) makaronu linguini (lub spaghetti)
  • 250 g małych krewetek, obranych i odżyłowanych
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

Promocje na składniki

Jak zrobić fra diavolo - makaron na ostro

  1. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażać czosnek na średnim ogniu. Gdy zacznie skwierczeć, wlać pomidory. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając.
  3. W międzyczasie w dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gotować makaron przez 8-10 minut, aż makaron będzie al dente; odcedzić.
  4. Na dużej patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy na dużym ogniu. Dodać krewetki i smażyć prze około 2 minuty, często mieszając, aż krewetki staną się różowe.
  5. Dodać krewetki do mieszaniny z pomidorami. Wmieszać pietruszkę. Dusić przez 3-4 minuty, do chwili aż sos zacznie bulgotać. Polać sosem makaron.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.