Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Frittata z cukinią
30 min
średni
02.11.2023
Frittata z cukinią, pieczarkami i ziemniakami to sycąca wariacja na temat tego włoskiego, jajecznego omletu. To danie potrafi zaspokoić głód, dlatego mniejsza porcja sprawdzi się na śniadanie, a większa na obiad.
Spis treści:
Składniki
- 300 g ziemniaków, przekrojonych wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plasterki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 85 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 mała cukinia, pokrojona w cienkie plasterki
- 6 jajek
- 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
- 2 łyżki koperku, posiekanego
- pieprz
Jak zrobić frittata z cukinią
- Wrzucić ziemniaki do garnka z gotującą się wodą. Doprowadzić znów do wrzenia, zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu 3 minuty. Odcedzić i przykryć, żeby nie wystygły.
- Rozgrzać na dużym ogniu teflonową patelnię o średnicy 25 cm. Wlać oliwę i rozprowadzić po całej patelni. Kiedy oliwa się rozgrzeje, zmniejszyć gaz. Wrzucić pieczarki i cukinię i smażyć około trzy minuty, aż zmiękną.
- Do podsmażonych warzyw dodać ziemniaki. Smażyć 8 minut, mieszając i przewracając warzywa, aż ziemniaki będą miękkie. Potem zdjąć patelnię z ognia.
- Ubić w dużym naczyniu jajka z natką pietruszki, koperkiem i pieprzem. Przełożyć warzywa łyżką durszlakową do jajek, dokładnie wymieszać.
- Jeśli kawałki warzyw przywarły do patelni, należy dokładnie ją oczyścić, a przed dalszym smażeniem dodać jeszcze łyżkę oliwy.
- Patelnię z oliwą od smażenia warzyw postawić z powrotem na średnim ogniu. Kiedy patelnia się rozgrzeje, wlać na nią masę jajeczną, rozkładając warzywa równo na całej powierzchni.
- Smażyć frittatę, poruszając patelnią, 3-4 minuty, aż krawędzie się zetną, a wierzch zacznie się ścinać.
- Kiedy będzie już dobra również w środku ściągnąć z patelni i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze