Frittata z cukinią

Przepis na Frittata z cukinią
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Frittata z cukinią, pieczarkami i ziemniakami to sycąca wariacja na temat tego włoskiego, jajecznego omletu. To danie potrafi zaspokoić głód, dlatego mniejsza porcja sprawdzi się na śniadanie, a większa na obiad.

Składniki

  • 300 g ziemniaków, przekrojonych wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plasterki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 85 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 mała cukinia, pokrojona w cienkie plasterki
  • 6 jajek
  • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 2 łyżki koperku, posiekanego
  • pieprz

Promocje na składniki

Jak zrobić frittata z cukinią

  1. Wrzucić ziemniaki do garnka z gotującą się wodą. Doprowadzić znów do wrzenia, zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu 3 minuty. Odcedzić i przykryć, żeby nie wystygły.
  2. Rozgrzać na dużym ogniu teflonową patelnię o średnicy 25 cm. Wlać oliwę i rozprowadzić po całej patelni. Kiedy oliwa się rozgrzeje, zmniejszyć gaz. Wrzucić pieczarki i cukinię i smażyć około trzy minuty, aż zmiękną.
  3. Do podsmażonych warzyw dodać ziemniaki. Smażyć 8 minut, mieszając i przewracając warzywa, aż ziemniaki będą miękkie. Potem zdjąć patelnię z ognia.
  4. Ubić w dużym naczyniu jajka z natką pietruszki, koperkiem i pieprzem. Przełożyć warzywa łyżką durszlakową do jajek, dokładnie wymieszać.
  5. Jeśli kawałki warzyw przywarły do patelni, należy dokładnie ją oczyścić, a przed dalszym smażeniem dodać jeszcze łyżkę oliwy.
  6. Patelnię z oliwą od smażenia warzyw postawić z powrotem na średnim ogniu. Kiedy patelnia się rozgrzeje, wlać na nią masę jajeczną, rozkładając warzywa równo na całej powierzchni.
  7. Smażyć frittatę, poruszając patelnią, 3-4 minuty, aż krawędzie się zetną, a wierzch zacznie się ścinać.
  8. Kiedy będzie już dobra również w środku ściągnąć z patelni i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.