Frytki ziemniaczane na ostro

Przepis na Frytki ziemniaczane na ostro
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Frytki ziemniaczane na ostro to chrupiące, domowe frytki z ziemniaków, w otoczce z intensywnych w smaku przypraw. Polecamy dla każdego amatora pikantnych potraw.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić frytki ziemniaczane na ostro

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą, wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić wzdłuż na 8 części (na pół, na ćwiartki i na ósemki).
  2. Włożyć słupki ziemniaczane do dużej płaskiej formy do pieczenia, skropić olejem i obracać, aż olej pokryje całą powierzchnię każdego z nich.
  3. Zmieszać mąkę, paprykę, mielony kmin, pieprz kajeński, sól, pieprz i tymianek w misce lub w torebce foliowej. Panierować słupki porcjami w tej mieszance, aż będą nią równomiernie pokryte.
  4. Poukładać słupki ziemniaczane pojedynczo na blasze w odpowiednich odstępach.
  5. Wsunąć blachę do rozgrzanego piekarnika i piec ziemniaki około 35-40 minut, aż będą złotobrązowe i chrupiące – w czasie pieczenia obracać je co jakiś czas. Podawać na gorąco.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.