Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Frytki ziemniaczane na ostro
60 min
średni
02.11.2023
Frytki ziemniaczane na ostro to chrupiące, domowe frytki z ziemniaków, w otoczce z intensywnych w smaku przypraw. Polecamy dla każdego amatora pikantnych potraw.
Składniki
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki mąki, do panierowania
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 szczypta pieprzu kajeńskiego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Jak zrobić frytki ziemniaczane na ostro
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą, wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić wzdłuż na 8 części (na pół, na ćwiartki i na ósemki).
- Włożyć słupki ziemniaczane do dużej płaskiej formy do pieczenia, skropić olejem i obracać, aż olej pokryje całą powierzchnię każdego z nich.
- Zmieszać mąkę, paprykę, mielony kmin, pieprz kajeński, sól, pieprz i tymianek w misce lub w torebce foliowej. Panierować słupki porcjami w tej mieszance, aż będą nią równomiernie pokryte.
- Poukładać słupki ziemniaczane pojedynczo na blasze w odpowiednich odstępach.
- Wsunąć blachę do rozgrzanego piekarnika i piec ziemniaki około 35-40 minut, aż będą złotobrązowe i chrupiące – w czasie pieczenia obracać je co jakiś czas. Podawać na gorąco.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze