Grillowany filet z kurczaka z papryką

Przepis na Grillowany filet z kurczaka z papryką
Czas przygotowania25 min + marynowanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Grillowany filet z kurczaka z papryką to propozycja obiadowa, do której wspaniale będzie pasować dodatek gotowanych ziemniaków, ryżu lub frytek. Przepis pozwala przyrządzić aromatyczną marynatę, w której grillowany kurczak smakuje naprawdę dobrze.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić grillowany filet z kurczaka z papryką

  1. Z filetów z kurczaka usuwamy ewentualne chrząstki, błonki czy pozostałości tłuszczu. Oddzielamy polędwiczki, a pozostałą część kroimy płasko na 2 cieńsze plastry tam, gdzie filet jest najgrubszy. Powstałe w ten sposób kawałki lekko rozbijamy tłuczkiem.
  2. Marynatę przygotowujemy poprzez dokładne zmieszanie w misce jej składników – 8 łyżek oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, płaskiej łyżeczki tymianku, szczypt pieprzu oraz płaskiej łyżeczki soli.
  3. Mięso zanurzamy w marynacie i wkładamy pod przykryciem do lodówki, najlepiej na godzinę.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki, jednak szersze. Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski o grubości ok. 5-8 mm. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i siekamy. Kolorowy pieprz rozbijamy lekko w moździerzu.
  5. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Wkładamy cebulę i czosnek i smażymy chwilę, mieszając.
  6. Dodajemy paprykę, kolorowy pieprz oraz solimy). Podlewamy odrobiną wody i przykrywamy. Dusimy powoli do miękkości (ale nie rozgotowania!) warzyw, zwykle ok. 10 minut. Czasami mieszamy, ew. dodajemy jeszcze nieco wody.
  7. Gdy warzywa będą zbliżały się do miękkości, rozgrzewamy na sucho patelnię grillową – na dość silnym ogniu. Wyjęte z marynaty mięso kładziemy na gorącą patelnię. Grillujemy przez 3-4 minuty po jednej stronie, odwracamy i grillujemy tak samo długo po drugiej.
  8. Kurczaka podajemy od razu z warzywami i ewentualnie z innymi dodatkami.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.