Grillowany halibut z ziołami

Przepis na Grillowany halibut z ziołami
Czas przygotowania20 min + marynowanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Grillowany halibut z ziołami to aromatyczna, soczysta i delikatna ryba, idealna na obiad lub kolację. Polecamy podawać z ziemniakami i dodatkiem gotowanych lub pieczonych warzyw.

Składniki

  • 6 filetów (po 175 g) lub dzwonków z halibuta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/8 łyżeczki suszonego rozmarynu

Promocje na składniki

Jak zrobić grillowany halibut z ziołami

  1. Filety z halibuta włożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego. W misce wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z limonki, tymiankiem, bazylią, oregano i rozmarynem.
  2. Polać rybę tą marynatą, przykryć i włożyć do lodówki na 2 do 4 godzin.
  3. Rozgrzać grill na średniej temperaturze. Dostosować wysokość rusztu tak, by znajdował się 10 do 15 cm od źródła ciepła.
  4. Ruszt grilla lekko posmarować olejem. Wyjąć halibuta z marynaty, a marynatę wylać.
  5. Grillować po 5 minut na każdej stronie, do czasu gdy mięso będzie można łatwo rozdzielać widelcem.
  6. Podawać z dodatkiem wybranych przez siebie warzyw.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.