Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Gulasz z dzika
120min
średni
02.11.2023
Gulasz z dzika z dodatkiem grzybów i kiełbasy, świetnie smakuje zarówno z ziemniakami, ryżem jak i pieczywem. To propozycja dla osób, które lubią delikatny smak dziczyzny i grzybów leśnych.
Spis treści:
Składniki
- 10 g suszonych borowików
- 500g dziczyzny, pokrojonej na ok 4-centymetrowe kawałki
- 1 łyżka mąki, doprawiona czarnym pieprzem
- 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule, posiekane
- 3 ząbki czosnku, pokruszone
- 4 kiełbasy z dzika (opcjonalnie)
- 85g pancetty, pokrojonej w kostkę ( opcjonalnie boczku)
- 750 ml czerwonego wina
- 200 ml bulionu z dziczyzny lub wołowiny
- 4 gałązki tymianku
- 5 gałązek rozmarynu
- 250 g pieczarek kasztanowatych, poćwiartowanych
- mąka kukurydziana do zagęszczania (opcjonalnie)
- Puree ziemniaczane, brązowy ryż lub grzanki
Jak zrobić gulasz z dzika
- Namocz borowiki w 200 ml wrzącej wody.
- Do osobnej miski wrzuć kawałki mięsa i przyprawioną mąkę.
- Podgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu/na patelni o grubym dnie. Delikatnie smaż cebulę przez 5-6minut do momentu, aż będzie złota.
- Dorzuć czosnek, mięso wrzucone do mąki, kiełbaski i pancettę, a kiedy się zarumienią dolej czerwone wino i bulion. Dodaj borowiki razem z wodą i zioła. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem i doprowadzić do wrzenia
- Zmniejsz ogień, gotuj na wolnym ogniu, przez godzinę, pod przykryciem.
- Dodaj pieczarki i gotuj przez kolejne 30 minut lub do momentu, aż dziczyzna stanie się delikatna. Zagęść mąką kukurydzianą, jeśli jest taka potrzeba.
- Dopraw do smaku, przenieś na talerze i udekoruj gałązką rozmarynu. Podawaj z puree ziemniaczanym, brązowym ryżem lub grzankami.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze