Gulasz z dzika

Przepis na Gulasz z dzika
Czas przygotowania120min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Gulasz z dzika z dodatkiem grzybów i kiełbasy, świetnie smakuje zarówno z ziemniakami, ryżem jak i pieczywem. To propozycja dla osób, które lubią delikatny smak dziczyzny i grzybów leśnych.

Składniki

  • 10 g suszonych borowików
  • 500g dziczyzny, pokrojonej na ok 4-centymetrowe kawałki
  • 1 łyżka mąki, doprawiona czarnym pieprzem
  • 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule, posiekane
  • 3 ząbki czosnku, pokruszone
  • 4 kiełbasy z dzika (opcjonalnie)
  • 85g pancetty, pokrojonej w kostkę ( opcjonalnie boczku)
  • 750 ml czerwonego wina
  • 200 ml bulionu z dziczyzny lub wołowiny
  • 4 gałązki tymianku
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 250 g pieczarek kasztanowatych, poćwiartowanych
  • mąka kukurydziana do zagęszczania (opcjonalnie)
  • Puree ziemniaczane, brązowy ryż lub grzanki

Promocje na składniki

Jak zrobić gulasz z dzika

  1. Namocz borowiki w 200 ml wrzącej wody.
  2. Do osobnej miski wrzuć kawałki mięsa i przyprawioną mąkę.
  3. Podgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu/na patelni o grubym dnie. Delikatnie smaż cebulę przez 5-6minut do momentu, aż będzie złota.
  4. Dorzuć czosnek, mięso wrzucone do mąki, kiełbaski i pancettę, a kiedy się zarumienią dolej czerwone wino i bulion. Dodaj borowiki razem z wodą i zioła. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem i doprowadzić do wrzenia
  5. Zmniejsz ogień, gotuj na wolnym ogniu, przez godzinę, pod przykryciem.
  6. Dodaj pieczarki i gotuj przez kolejne 30 minut lub do momentu, aż dziczyzna stanie się delikatna. Zagęść mąką kukurydzianą, jeśli jest taka potrzeba.
  7. Dopraw do smaku, przenieś na talerze i udekoruj gałązką rozmarynu. Podawaj z puree ziemniaczanym, brązowym ryżem lub grzankami.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.