Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Gulasz z królika po grecku
120 min
średni
02.11.2023
Gulasz z królika po grecku to pełen aromatycznych przypraw, takich jak rozmaryn, goździki czy cynamon, gulasz z mięsa królika z dodatkiem oliwek. Świetna propozycja na pierwsze danie – polecamy podawać z gotowanymi ziemniakami.
Składniki
- 1 królik (2 kg), pokrojony na części
- 100 ml oliwy z oliwek
- 750 g małych szalotek, obranych
- 3 ząbki czosnku
- 500 g passaty (lub innego sosu pomidorowego)
- 200 ml wody
- 2 goździki
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- parę oliwek
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- gałązka rozmarynu
Jak zrobić gulasz z królika po grecku
- W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać królika i podsmażyć z każdej strony (w sumie smażyć ok. 5 minut). Wyjąć królika z garnka i odstawić.
- Dodać szalotki (w całości) i całe ząbki czosnku go garnka i smażyć, aż trochę zmiękną i lekko się przyrumienią – ok.3-5 minut.
- Dodać z powrotem królika i wymieszać tak, aby znalazł się na dnie garnka, pod szalotkami. Dodać passatę, oliwki, rozmaryn, wodę i przyprawy.
- Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować (bez mieszania) przez ok 70 minut.
- Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem, aby mięso się nie przypalało do dna.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze