Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Hamburgery z salsą pomidorową
25 min
średni
02.11.2023
Hamburgery z salsą pomidorową to domowe burgery z kotletem wołowym, sałatą, pomidorami, żółtym serem i piklami, polane pyszną, pikantną salsą pomidorową. Polecamy podawać z frytkami lub w towarzystwie pieczonych ziemniaczków.
Składniki
- 500 g chudej mielonej wołowiny
- 25 g bułki tartej (z pieczywa razowego)
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- parę plasterków pomidorów
- 3-4 bułki do hamburgerów
- parę liści sałaty
- po jednym plasterku żółtego sera na każdą bułkę
- parę plasterków pikli
- Salsa pomidorowa:
- 250 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona
- ½ świeżej, łagodnej, zielonej papryczki chili, drobno posiekanej
- 1 świeża czerwona papryczka chili, drobno posiekana
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżka szczypiorku, pokrojonego
- 1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
Jak zrobić hamburgery z salsą pomidorową
- Rozgrzać opiekacz lub grill do średniej temperatury (można także smażyć hamburgery na żeliwnej patelni, na gazie). W misce wymieszać mięso z bułką tartą i czosnkiem.
- Podzielić masę na 4 części i uformować kotlety o średnicy około 10 cm (powinny pasować do wielkości i kształtu bułek).
- Posmarować lekko oliwą ruszt opiekacza i piec hamburgery po 3-4 minuty z każdej strony, aż zrumienią się i upieką.
- Przygotować salsę. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w naczyniu i przyprawić do smaku. Można także zaoszczędzić czas, siekając wszystkie składniki w malakserze — aby jednak uzyskać odpowiednią konsystencję, należy użyć trybu pulsujacego.
- Przekroić bułki, wstawić na chwilę pod opiekacz lub ułożyć na grillu. Rozłożyć sałatę na spodzie każdej z nich, a na listkach położyć pomidory i hamburgera. Na to położyć ser i plasterki ogórków. Nałożyć salsę i przykryć górną częścią bułki. Podawać od razu.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze