Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Jabłecznik z orzechami
80 min
średni
02.11.2023
Jabłecznik z orzechami to smakowite ciasto jabłkowe, które świetnie sprawdzi się jako codzienny deser lub słodki poczęstunek dla gości. Przygotowane z jabłek namoczonych w rumie i cukrze waniliowym, z posypką z migdałów i cukru pudru zasmakuje każdemu łasuchowi.
Składniki
- 4 jabłka, obrane i pokrojone w drobną kostkę
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki rumu
- 200 g masła
- 200 g drobnego cukru
- 4 jajka
- 125 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki płatków migdałowych lub całych migdałów
- cukier puder
Jak zrobić jabłecznik z orzechami
- Wymieszać jabłka z rumem i cukrem waniliowym; odstawić na 1 godzinę.
- Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wysmarować tłuszczem tortownicę.
- Utrzeć masło z cukrem. Stopniowo dodawać jajka po jednym na raz, mieszając dokładnie po każdym dodaniu.
- Wmieszać orzechy, kakao i cynamon. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać po łyżce na raz do mieszaniny z masłem, dobrze mieszając łyżką po każdym dodaniu. Na koniec dodać jabłka i wymieszać całość łyżką.
- Przelać ciasto do przygotowanej blachy i piec w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut. Posypać migdałami i ostudzić na metalowej kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze