Jabłka kandyzowane

Przepis na Jabłka kandyzowane
Czas przygotowania20 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Kandyzowane jabłka to efektowny i niecodzienny deser, który będzie zarówno ozdobą, jak i przekąską pasującą do każdej imprezy. Naprawdę nie potrzeba wiele czasu ani wysiłku, żeby zachwycić gości. Polecamy.

Składniki

  • 6 jabłek (najlepiej Golden Delicious), umytych, osuszonych, usunięte ogonki
  • 6 patyczków od lodów, drewnianych szpikulców lub innych
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka czerwonego barwnika do żywności
  • 1 łyżeczka octu 5%

Promocje na składniki

Jak zrobić jabłka kandyzowane

  1. Każde jabłko napić na patyk. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
  2. Cukier, wodę, barwnik i ocet wymieszać w rondelku o grubym dnie i doprowadzić do wrzenia.
  3. Gotować na dużym ogniu, aż termometr cukierniczy wskaże temperaturę 150 C.
  4. Natychmiast zdjąć rondel z ognia i zanurzać w syropie jabłka jedno po drugim, dobrze je pokrywając syropem.
  5. Ułożyć jabłka patyczkiem do góry na przygotowanej blasze i ostudzić.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.