Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Jabłka kandyzowane
20 min
średni
02.11.2023
Kandyzowane jabłka to efektowny i niecodzienny deser, który będzie zarówno ozdobą, jak i przekąską pasującą do każdej imprezy. Naprawdę nie potrzeba wiele czasu ani wysiłku, żeby zachwycić gości. Polecamy.
Spis treści:
Składniki
- 6 jabłek (najlepiej Golden Delicious), umytych, osuszonych, usunięte ogonki
- 6 patyczków od lodów, drewnianych szpikulców lub innych
- 4 łyżki wody
- 1 łyżeczka czerwonego barwnika do żywności
- 1 łyżeczka octu 5%
Jak zrobić jabłka kandyzowane
- Każde jabłko napić na patyk. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
- Cukier, wodę, barwnik i ocet wymieszać w rondelku o grubym dnie i doprowadzić do wrzenia.
- Gotować na dużym ogniu, aż termometr cukierniczy wskaże temperaturę 150 C.
- Natychmiast zdjąć rondel z ognia i zanurzać w syropie jabłka jedno po drugim, dobrze je pokrywając syropem.
- Ułożyć jabłka patyczkiem do góry na przygotowanej blasze i ostudzić.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze