Jajka zapiekane z bekonem i serem

Przepis na Jajka zapiekane z bekonem i serem
Czas przygotowania20 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Jajka zapiekane z bekonem i serem to pyszne i sycące przekąski, idealne na śniadanie i nie tylko. Polecamy wypróbować przepis na to proste i szybkie do przygotowania danie.

Składniki

  • 5 g miękkiego masła
  • 8 plasterków bekonu
  • 4 jajka
  • 20 g dojrzałego sera cheddar, startego
  • świeże warzywa jako dodatek, do podania: np. pomidor, ogórek czy rukola

Promocje na składniki

Jak zrobić jajka zapiekane z bekonem i serem

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Obficie nasmarować formę do muffinków masłem.
  2. Nałożyć po dwa plasterki bekonu do otworów tak, by schodziły się końcami i aby można było wbić między nie jajko. Wbić po jajku w każdy taki koszyczek.
  3. Ustawić formę w sporym naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i wlać tyle wody, żeby sięgała do połowy jej wysokości. Wstawić całość do piekarnika i piec przez 10–15 minut, w zależności od tego, czy chcemy otrzymać jajka bardziej miękkie, czy bardziej twarde.
  4. Gdy jajka będą dostatecznie spieczone posypać każde serem i podawać z dodatkiem świeżych warzyw – jeszcze na gorąco.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.