Jeżyny i gruszki pod kruszonką

Przepis na Jeżyny i gruszki pod kruszonką
Czas przygotowania40 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Jeżyny i gruszki pod kruszonką to pomysł na słodką, chrupiącą przekąskę, idealną na deser. Gruszki i jeżyny zapieczone są pod kołderką przygotowaną z mąki pszennej, brązowego cukru i płatków migdałów.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić jeżyny i gruszki pod kruszonką

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
  2. Gruszki można obrać i pokroić w kostkę lub plasterki.
  3. Jeżyny umyć i odsączyć, wymieszać w dużej misce w gruszkami i z 1/2 łyżeczki gałki oraz z kardamonem. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
  4. Masło pokrojone na małe kawałeczki wymieszać na grudkowatą masę z mąką, ciemnym cukrem, solą, 1/2 łyżeczki gałki i migdałami. Posypać tym owoce i piec całość w nagrzanym piekarniku przez 45 minut aż z wierzchu będzie się gotować. Podawać na ciepło.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.