Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Jeżyny i gruszki pod kruszonką
40 min
średni
02.11.2023
Jeżyny i gruszki pod kruszonką to pomysł na słodką, chrupiącą przekąskę, idealną na deser. Gruszki i jeżyny zapieczone są pod kołderką przygotowaną z mąki pszennej, brązowego cukru i płatków migdałów.
Składniki
- 1 kg gruszek
- 500 g jeżyn (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 90 g zimnego masła
- 90 g mąki pszennej
- 170 g ciemnobrązowego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g płatków migdałów
Jak zrobić jeżyny i gruszki pod kruszonką
- Rozgrzać piekarnik do 190 C.
- Gruszki można obrać i pokroić w kostkę lub plasterki.
- Jeżyny umyć i odsączyć, wymieszać w dużej misce w gruszkami i z 1/2 łyżeczki gałki oraz z kardamonem. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
- Masło pokrojone na małe kawałeczki wymieszać na grudkowatą masę z mąką, ciemnym cukrem, solą, 1/2 łyżeczki gałki i migdałami. Posypać tym owoce i piec całość w nagrzanym piekarniku przez 45 minut aż z wierzchu będzie się gotować. Podawać na ciepło.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze