Kapusta kiszona w słoiku

Przepis na Kapusta kiszona w słoiku
Czas przygotowania30 min + fermentowanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Kapusta kiszona w słoiku to zaprawa z kapusty i marchewki, którą możemy przechowywać po przyrządzeniu przez dłuższy czas. Polecamy wypróbować ten przepis na kapustę kiszoną.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić kapusta kiszona w słoiku

  1. Posiekać drobno dwie główki kapusty, głąby wyrzucić. W bardzo dużej misce wymieszać kapustę z garścią soli, ugnieść i odstawić na noc.
  2. Zetrzeć 2 marchewki i wymieszać z kapustą. Dobrze ugniatając, wycisnąć kapustę z marchwią, odlewając wodę. Nie wyciskać do sucha, kapusta ma pozostać lekko wilgotna.
  3. Na tym etapie można dodać kminek, jeśli ktoś lubi.
  4. Nałożyć kapustę do czystych słoików (najlepiej litrowych) i ubić. Zakręcić słoiki niezbyt mocno, bo podczas fermentacji soki będą podchodzić pod brzegi słoika i mogą nawet wyciekać. Dlatego dobrze jest podłożyć pod słoiki ręcznik lub ściereczkę.
  5. Kapusta jest gotowa po 2-3 tygodniach. W tym czasie przechowujemy ją w temperaturze pokojowej. Po tym czasie należy ją przestawić do piwnicy lub do lodówki.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.