Karczochy z grilla

Przepis na Karczochy z grilla
Czas przygotowania50 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 2 karczochy przekrojone na pół
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 posiekana szalotka
  • 115 g masła

Promocje na składniki

Jak zrobić karczochy z grilla

  1. Rozgrzać grill na małym ogniu.
  2. W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć karczochy do wrzątku i doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do wody połowę czosnku i szalotek. Gotować przez około 30 minut, aż widelec łatwo wejdzie w łodygę karczocha. Odcedzić i odstawić.
  3. Roztopić masło w rondelku na średnim ogniu i podsmażyć na nim pozostały czosnek i szalotkę, ale tylko do momentu, aż zaczną wydzielać zapach, a następnie zdjąć z ognia.
  4. Położyć połówki karczochów na rozgrzanym grillu. Rozprowadzić po nich pędzelkiem cześć roztopionego masła.
  5. Opiekać przez 5 do 10 minut, od czasu do czasu smarując masłem, aż będą lekko przypieczone. Podawać z pozostałym masłem jako sosem do maczania.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.