Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Karczochy z grilla
50 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 2 karczochy przekrojone na pół
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 1 posiekana szalotka
- 115 g masła
Jak zrobić karczochy z grilla
- Rozgrzać grill na małym ogniu.
- W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć karczochy do wrzątku i doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do wody połowę czosnku i szalotek. Gotować przez około 30 minut, aż widelec łatwo wejdzie w łodygę karczocha. Odcedzić i odstawić.
- Roztopić masło w rondelku na średnim ogniu i podsmażyć na nim pozostały czosnek i szalotkę, ale tylko do momentu, aż zaczną wydzielać zapach, a następnie zdjąć z ognia.
- Położyć połówki karczochów na rozgrzanym grillu. Rozprowadzić po nich pędzelkiem cześć roztopionego masła.
- Opiekać przez 5 do 10 minut, od czasu do czasu smarując masłem, aż będą lekko przypieczone. Podawać z pozostałym masłem jako sosem do maczania.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze