Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Karmelizowana marchewka
15 min
średni
02.11.2023
Karmelizowana marchewka to pokrojona na kawałki marchewka, podsmażona na brązowym cukrze. Stanowi świetny dodatek do wielu dań obiadowych. Polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- 250 g marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
Jak zrobić karmelizowana marchewka
- Marchewki obrać in pokroić w ukośne plasterki lub słupki.
- Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni.
- Dodać marchewkę, posypać łyżeczką brązowego cukru i karmelizować około 2 minut, przewracając.
- Posypać pietruszką i podawać, np. jako dodatek do obiadu.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze