Karmelizowane pestki dyni

Przepis na Karmelizowane pestki dyni
Czas przygotowania35 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 130 g świeżych pestek z dyni
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy (plus do wysmarowania blachy)
  • 5 łyżek cukru

Promocje na składniki

Jak zrobić karmelizowane pestki dyni

  1. Rozgrzać piekarnik do 150°C.
  2. W miseczce wymieszać 3 łyżki cukru z kuminem, cynamonem, pieprzem cayenne i imbirem.
  3. Na dużą blachę do pieczenia wlać trochę oliwy, dodać pestki z dyni i dobrze wymieszać. Posypać solą i znów dobrze wymieszać.
  4. Piec w 150°C przez 20 minut, aż pestki będą rumiane.
  5. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać upieczone pestki i 2 łyżki cukru.
  6. Smażyć, mieszając, aż cukier dokładnie pokryje pestki (2-3 minuty).
  7. Wymieszać ciepłe pestki z mieszanką przypraw.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.