Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Karp wigilijny w galarecie
130min
średni
02.11.2023
Wiele osób zastanawia się jak przygotować karpia wigilijnego. Karp wigilijny w galarecie to ciekawa forma podania tej ryby, która ożywi nasz wigilijny stół i będzie stanowiła ciekawy dodatek do naszych tradycyjnych potraw.
Składniki
- 1 świeży karp 1,5-2 kg (po wypatroszeniu)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/3 selera
- 1 por
- 2-3 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 8-10 ziaren pieprzu
- sól do smaku
- żelatyna
- kilka łyżeczek octu
- 1 jajka, ugotowane
- 1/2 czerwonej papryki
Jak zrobić karp wigilijny w galarecie
- Oprawić karpia oddzielając łeb (oczy wyrzucamy) i płetwy i pokroić rybę w dzwonka. Oczyścić rybę z ości i wrzucić je do garnka na zupę razem ze wszystkimi innymi odkrojonymi częściami. Dodać warzywa i przyprawy i zalać wodą. Gotować.
- W międzyczasie rybę skropić obficie octem.
- Wywar gotować powolutku przez ok.1,5-2 godz. W tym czasie ilość wywaru zredukuje się znacznie. Gotowy wywar przecedzić przez gęste sito, zagotować ponownie i dodać kawałki ryby.
- Gdy mięso będzie białe to znak, że ryba jest ugotowana. Delikatnie wyciągnąć ją tak, by nie uszkodzić błękitnej skórki. Jeśli wcześniej nie odfiletowaliśmy, to robimy to teraz.
- Następnie należy sklarować wywar, czyli do gotującego wywaru wlać roztrzepane białko jajka i energicznie mieszać, najlepiej trzepaczką. Białko się zetnie i zabierze mętne drobinki wywaru. Przecedzić wywar jeszcze raz wkładając dodatkowo na sitko gazę. Wmieszać rozpuszczoną żelatynę i zagotować. (Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.)
- Na półmisku ułożyć kawałki karpia, udekorować pokrojonymi w talarki warzywami z wywaru, jajkami albo czym kto lubi. Ładnie wyglądają ułożone obok karpia plasterki cytryny. Zalać ostudzonym wywarem i wstawić do lodówki do stężenia.
- Zamiast na półmisku można zrobić małe galaretki w kokilkach i przed podaniem wyłożyć i udekorować.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze