Karpatka

Przepis na Karpatka
Czas przygotowania100 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 235 ml (1 szkl.) wody
  • 125 g (1/2 kostki) margaryny
  • 250 g (1 szkl.) mąki i 1/2 łyżki
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 350 ml mleka
  • 220 g (1 szkl.) cukru
  • 2 łyżki budyniu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 220 g masła

Promocje na składniki

Jak zrobić karpatka

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni C.
  2. Zagotować wodę z margaryną. Nadal gotując dodać 1 szkl. mąki. Dokładnie wymieszać i ostudzić.
  3. Do ostudzonej masy dodać 5 całych jaj, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części i piec jedno po drugim w nagrzanym piekarniku do 250ºC przez okolo 30 minut w formie 23×33 cm, aż wyrośnie nierówne pofalowane lekko zarumienione ciasto.
  4. Masa: Zagotować mleko z cukrem. Do tego dodać mleko, budyń i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Zagotować jak budyń, ostudzić. Kostkę masła utrzeć i dodawać ostudzoną masę budyniową.
  5. Przełożyć masą upieczone ostudzone placki i na koniec poprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.