Keks bananowo-kokosowy

Przepis na Keks bananowo-kokosowy
Czas przygotowania70 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Keks bananowo-kokosowy to słodki chlebek z dodatkiem rozgniecionych bananów, wiórków kokosowych, posiekanych orzechów włoskich i aromatu migdałowego. Ten pyszny wypiek sprawdzi się zarówno jako deser, jak i słodka przekąska. Polecamy jeść posmarowanego masłem lub kremem orzechowym.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić keks bananowo-kokosowy

  1. Wymieszać mąkę z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i posiekanymi orzechami.
  2. Wybić jajka do miski i dobrze roztrzepać, aż się spienią. Dodać cukier z roztopionym masłem lub margaryną i ubić z jajkami. Domieszać rozgniecione banany i aromat migdałowy.
  3. Dodać mąkę i wszystko razem wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej wielkości około 7x13x23 cm.
  4. Piec w temperaturze 175°C przez 1 godzinę lub do momentu, gdy wykałaczka wkłuta w środek ciasta wyjdzie czysta. Odstawić na 10 minut, po czym wyjąć z formy. Ostudzić.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.