Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Keks z orzechami włoskimi i miodem
60 min
średni
02.11.2023
Keks z orzechami włoskimi i miodem to propozycja słodkiego ciasta pieczonego w keksówce, przygotowanego z dodatkiem soku pomarańczowego, miodu i orzechów włoskich. Taki keks świetnie sprawdzi się jako jako dodatek do kawy lub słodka przekąska.
Składniki
- 1 jajko, roztrzepane
- 175 g cukru
- 25 g masła, stopionego
- 225 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczka soli
- 50 ml soku pomarańczowego
- 115 g posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki miodu
Jak zrobić keks z orzechami włoskimi i miodem
- Rozgrzać piekarnik do 180 C. Formę do keksu posmarować tłuszczem.
- Jajko roztrzepać z cukrem na puszystą masę. Wmieszać masło. Wmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę i przesiać do mieszaniny z jajkami.
- Dodać sok pomarańczowy i miód i wymieszać wszystko mikserem na gładką masę. Wmieszać orzechy.
- Przełożyć ciasto do przygotowanej blaszki i piec w nagrzanym piekarniku przez ok 50 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Jeśli keks za bardzo się rumieni można go luźno przykryć folią aluminiową.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze