Keks z orzechami włoskimi i miodem

Przepis na Keks z orzechami włoskimi i miodem
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Keks z orzechami włoskimi i miodem to propozycja słodkiego ciasta pieczonego w keksówce, przygotowanego z dodatkiem soku pomarańczowego, miodu i orzechów włoskich. Taki keks świetnie sprawdzi się jako jako dodatek do kawy lub słodka przekąska.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić keks z orzechami włoskimi i miodem

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Formę do keksu posmarować tłuszczem.
  2. Jajko roztrzepać z cukrem na puszystą masę. Wmieszać masło. Wmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę i przesiać do mieszaniny z jajkami.
  3. Dodać sok pomarańczowy i miód i wymieszać wszystko mikserem na gładką masę. Wmieszać orzechy.
  4. Przełożyć ciasto do przygotowanej blaszki i piec w nagrzanym piekarniku przez ok 50 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Jeśli keks za bardzo się rumieni można go luźno przykryć folią aluminiową.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.