Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Kieszonki z ciasta francuskiego z chorizo i jabłkiem
55min
średni
02.11.2023
Ciasto francuskie z jabłkami i chorizo to świetne słodko-wytrawne połączenie, idealne na drugie śniadanie. Kieszonki można zapakować do torby i zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Sprawdzą się także na imprezach, jako wykwintna, niewielka przekąska dla gości.
Jak zrobić kieszonki z ciasta francuskiego z chorizo i jabłkiem
- Wrzuć masło i pokrojone jabłko na małą patelnię i smaż przez 5 minut, aż jabłko zmięknie, a następnie odstaw i ochłodź.
- Usuń skórkę z kiełbasy i wrzuć mięso do miski. Dodaj schłodzone podsmażone jabłko, pietruszkę i poduś wszystko razem widelcem lub ugnieć dłońmi.
- Rozgrzej piekarnik do 180C. Rozwiń ciasto francuskie i potnij je na spore kwadraty.
- Nałóż mus jabłkowy na środku każdego kawałka ciasta. Mieszaninę chorizo umieść na wierzchu musu. Natrzyj brzegi ciasta odrobiną rozbitego jajka, a następnie podnieś rogi ciasta do góry i delikatnie je zamknij.
- Ułóż kieszonki na 2 blachach do pieczenia. Posmaruj z wierzchu jajkiem, a następnie posyp ziarnami maku.
- Piecz przez 25-30 minut, zmieniając miejscami tace w połowie czasu.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze