Kieszonki z ciasta francuskiego z chorizo i jabłkiem

Przepis na Kieszonki z ciasta francuskiego z chorizo i jabłkiem
Czas przygotowania55min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ciasto francuskie z jabłkami i chorizo to świetne słodko-wytrawne połączenie, idealne na drugie śniadanie. Kieszonki można zapakować do torby i zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Sprawdzą się także na imprezach, jako wykwintna, niewielka przekąska dla gości.

Składniki

  • łyżka masła
  • 1 małe jabłko, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 6 kiełbas w stylu chorizo
  • mała garść liści pietruszki, posiekanych
  • 375g gotowego ciasta francuskiego
  • 3 łyżki musu jabłkowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki maku

Promocje na składniki

Jak zrobić kieszonki z ciasta francuskiego z chorizo i jabłkiem

  1. Wrzuć masło i pokrojone jabłko na małą patelnię i smaż przez 5 minut, aż jabłko zmięknie, a następnie odstaw i ochłodź.
  2. Usuń skórkę z kiełbasy i wrzuć mięso do miski. Dodaj schłodzone podsmażone jabłko, pietruszkę i poduś wszystko razem widelcem lub ugnieć dłońmi.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180C. Rozwiń ciasto francuskie i potnij je na spore kwadraty.
  4. Nałóż mus jabłkowy na środku każdego kawałka ciasta. Mieszaninę chorizo umieść na wierzchu musu. Natrzyj brzegi ciasta odrobiną rozbitego jajka, a następnie podnieś rogi ciasta do góry i delikatnie je zamknij.
  5. Ułóż kieszonki na 2 blachach do pieczenia. Posmaruj z wierzchu jajkiem, a następnie posyp ziarnami maku.
  6. Piecz przez 25-30 minut, zmieniając miejscami tace w połowie czasu.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.