Jak zrobić zupę gyros w Lidlomixie?
06.03.2024
Klasyczna chałka drożdżowa
60 min + wyrastanie
średni
Klasyczna chałka drożdżowa to wypiek, która zna i uwielbia każdy. Świeżo upieczona chałka świetnie smakuje posmarowana masłem lub dżemem. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na to słodkie ciasto.
Jak zrobić klasyczna chałka drożdżowa
- Wsypać mąkę do miski, ale część odłożyć na bok. Zrobić wgłębienie na środku mąki. Rozrobić drożdże w 2 łyżkach mleka podgrzanego do temperatury pokojowej z dodatkiem łyżeczki cukru.
- Wlać do mąki i przysypać odłożoną mąką.
- Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy w miejscach, gdzie mąka przykrywa zaczyn, pojawią się pęknięcia – dodać resztę mleka, resztę cukru, masło, sól oraz jajko.
- Wyrobić całość mikserem na gładkie ciasto. Przełożyć na posypany mąką blat, zagniatać energicznie przez 10 minut, aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleić.
- Uformować kulę, włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i zagnieść, dodając skórkę cytryny.
- Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Podzielić ciasto na trzy równe części, utoczyć z nich wałki jednakowej długości i zapleść je w warkocz.
- Końce wałków skleić razem i lekko zagiąć pod spód warkocza. Ułożyć chałkę na blasze i przykryć na 20 minut ściereczką.
- Nagrzać piekarnik do 200°C. Rozbełtać żółtko z 2 łyżkami wody. Posmarować chałkę. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 35 minut.
- Jeśli chałka będzie zbytnio ciemnieć z wierzchu, przykryć ją kawałkiem folii aluminiowej.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze