Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Klasyczny szpinak z ryżem
35 min
średni
02.11.2023
Klasyczny szpinak z ryżem to wegetariańska propozycja drugiego dania. Ryż, szpinak oraz ser żółty to smakowite połączenie, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a na pewno zasmakuje wszystkim domownikom.
Składniki
- 235 ml (1 szklanka) oliwy z oliwek
- 2 posiekane cebule
- 280 g mrożonego posiekanego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
- 700 ml (3 szklanki) wody
- 1 ząbek rozdrobnionego czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 kostka bulionu wołowego
- sól i pieprz do smaku
- 90 g (1/2 szklanki) surowego długoziarnistego ryżu
- 3 plasterki sera żółtego, pokrojonego w małą kostkę
Jak zrobić klasyczny szpinak z ryżem
- Zagrzać oliwę w średniej wielkości garnku na średnim ogniu. Dodać cebulę i gotować do miękkości. Dodać szpinak. Dusić warzywa około 5 minut.
- W osobnym rondelku zagotować 2 szklanki wody, wrzucić do niej czosnek, koncentrat pomidorowy, kostkę bulionową, sól i pieprz.
- Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu około 15 minut, aż ilość wody widocznie się zmniejszy.
- Zawartość rondelka z wodą wlać do szpinaku i wsypać ryż. Wszystko zagotować, a następnie zmniejszyć temperaturę i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut, aż ryż zrobi się miękki i puszysty.
- Dodać kawałki sera, wymieszać i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze