Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Klops z jajkiem
45min
średni
02.11.2023
Klops z jajkiem to pomysł na klopsiki mielone przykryte aromatycznym, pełnym przypraw sosem na bazie pomidorów z jajkami, które stanowią świetny dodatek do całości. Można podawać zarówno z ziemniakami, jak i ryżem czy kaszą.
Spis treści:
Składniki
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g bułki tartej
- 250 g mielonego, chudego mięsa jagnięcego
- ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
- 5 jaj
- 2 ząbki czosnku w plasterkach
- 1 cukinia, pokrojona
- 2 x 400g pomidorów krojonych z puszki
- 2 łyżeczki miodu
- 20g kolendry (liście), posiekanej
- 400g ciecierzyca z puszki, odcedzona
Jak zrobić klops z jajkiem
- Smaż cebulę na 1 łyżce oleju do miękkości.
- Zmieszaj z bułką tartą, mielonym, cynamonem, 1 jajkiem, ½ łyżeczki soli i dużą ilością pieprzu, a następnie uformuj w około 24 klopsiki wilgotnymi dłońmi.
- Podsmaż (ok 8 minut), obracając je dookoła, aż do równomiernego zarumienienia. Przełóż na bok.
- Dodaj czosnek do oleju pozostałego na patelni i smaż, aż zmięknie. Dodaj cukinię, smaż przez 1-2 minuty, a następnie dodaj pomidory, miód, trzy czwarte kolendry, przyprawy i kilka łyżek wody. Mieszaj i smaż, aż masa będzie miała konsystencję pulpy.
- Dodaj ciecierzycę i wrzuć klopsiki. Zrób 4 wgłębienia w sosie, a następnie włóż w nie pozostałe jajka. Przykryj i gotuj przez 4-8 minut na małym ogniu, aż jajka będą dobre.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze