Kluski z makiem

Przepis na Kluski z makiem
Czas przygotowania50 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Kluski z makiem to potrawa, bez której ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację. Ten słodki makaron to dla wielu długo wyczekiwany świąteczny deser. Jeśli nie wiesz jak przyrządzić kluski z makiem na wigilię zajrzyj do naszego przepisu.

Składniki

  • 500 g maku
  • 500 g makaronu
  • 1/2 szkl. miodu
  • 2 szkl. bakalii (rodzynki, figi, orzechy, daktyle, migdały)
  • skórka pomarańczowa
  • 2 łyżki masła

Promocje na składniki

Jak zrobić kluski z makiem

  1. Zalać mak wrzącą wodą i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzić i zmielić 3 razy.
  2. Opłukać, osuszyć i pokroić bakalie. W rondlu stopić miód, dodać mak, bakalie i skórkę pomarańczową, chwilę smażyć, mieszając.
  3. Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Wymieszać gorący makaron z makiem i masłem. Podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.