Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Kolorowy kuskus
40 min
średni
02.11.2023
Kolorowy kuskus to propozycja lekkiego drugiego dania, przyrządzonego z kuskusu, zapiekanego z podsmażoną marchewką, żółtą papryką, pomidorkami oraz cukinią. Polecamy szczególnie jako część dwudaniowego obiadu.
Spis treści:
Składniki
- 175 g (1 szklanka) kuskusu
- 1 szklanka wrzątku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek zgniecionego czosnku
- 40 g (3/4 szklanki) żółtej papryki pokrojonej w dużą kostkę
- 150 g (1 szklanka) pomidorków koktajlowych lub zwykły, w plastrach
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
- 1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę
- 1/2 małej cukinii pokrojona w kostkę
- parę kropel octu balsamicznego
Jak zrobić kolorowy kuskus
- Nagrzać piekarnik do 175°C
- Wsypać kuskus do wrzącej wody i ponownie doprowadzić wodę do wrzenia. Zdjąć garnek z ognia i przykryć. Zostawić na 5 minut, a następnie delikatnie wymieszać kuskus widelcem.
- W międzyczasie rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać czosnek, marchewkę, pomidory i paprykę, i przez chwilę podsmażać. Dodać ugotowany kuskus, sól i pieprz.
- Wszystko dobrze wymieszać i przełożyć do półtoralitrowego żaroodpornego naczynia. Lekko skropić octem balsamicznym.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze