Komosa ryżowa tabbouleh

Przepis na Komosa ryżowa tabbouleh
Czas przygotowania20min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Coraz bardziej popularna i coraz łatwiej dostępna jest komosa ryżowa. Przepisy są liczne, jednak my polecamy ten w stylu tabbouleh, na wzór krajów Bliskiego Wschodu. Komosę ryżową tabbouleh można jeść zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielny posiłek.

Składniki

  • 200 g komosy ryżowej
  • 1-2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • mały pęczek mięty, posiekanej
  • mały pęczek pietruszki, posiekanej
  • pęczek cebuli dymki
  • ½ ogórka bez nasion i pokrojonego w kostkę
  • garść orzechów włoskich, posiekanych
  • mała papryka czerwona

Promocje na składniki

Jak zrobić komosa ryżowa tabbouleh

  1. Opłucz dobrze komosę i umieść na patelni z około dwukrotnie większą ilością wody. Doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień i delikatnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut lub do momentu, aż ziarna spęcznieją
  2. Wyłącz gaz i pozostaw do ostygnięcia, a następnie wylej wodę, która jest jeszcze w garnku.
  3. Przypraw komosę, dodaj sok z cytryny i olej i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Pokrój pozostałe składniki, dodaj do komosy, wymieszaj, a następnie podawaj.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.