Korniszony

Przepis na Korniszony
Czas przygotowania15 min + fermentacja
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić korniszony

  1. Dobrze umyć ogórki, ale nie obierać ich (jeśli to możliwe, użyć ogórków organicznych). W zależności od wielkości ogórków, pokroić je w ćwiartki lub na mniejsze kawałki i wydrapać nasiona.
  2. Dużą miskę napełnić w 2/3 kostkami lodu i ułożyć na nich ogórki. Wstawić do lodówki. W garnku zagotować wodę z solą i octem, a następnie odstawić aby ostygła.
  3. Ułożyć ogórki w dużym słoju (2 litrowym z zakrętką), wkładając też do niego gałązki kopru, ząbki czosnku i ziarnka pieprzu. Wlać do słoja ostudzoną zalewę, aby ogórki były całkowicie przykryte.
  4. Dobrze zakręcić słoik i odstawić na 4-6 dni do lodówki.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.