Korzenny chlebek dyniowy z rodzynkami

Przepis na Korzenny chlebek dyniowy z rodzynkami
Czas przygotowania80 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Korzenny chlebek dyniowy z rodzynkami to świeży, domowy chlebek dyniowy, z dodatkiem przypraw korzennych i rodzynek. Przed podaniem można posmarować chlebek miodem lub posypać cukrem pudrem i prażonymi pestkami dyni. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić korzenny chlebek dyniowy z rodzynkami

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wyłożyć blachę do keksu papierem do pieczenia.
  2. Gotować dynię na parze lub w odrobinie wrzątku 10 minut, aż zrobi się miękka. Starannie odsączyć, a potem ubić ubijaczką do ziemniaków na gładkie purée.
  3. Dodać miód oraz sułtanki i starannie wymieszać.
  4. Przesiać oba gatunki mąki i ziele angielskie do miski. Wrzucić otręby, które pozostały na dnie sita. Dodać masło i rozetrzeć z mąką palcami, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą.
  5. Dodać purée z dyni i starannie utrzeć drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do przygotowanej blachy i wygładzić. Piec 50-60 minut, aż chlebek wyrośnie, przyrumieni się i stwardnieje.
  6. Odstawić ciasto w blasze na 10 minut, by nieco przestygło, a następnie przełożyć na metalową kratkę. Posmarować wciąż ciepły bochenek 2 łyżeczkami miodu lub posypać cukrem pudrem. Do podania posypać prażonymi pestkami dyni.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.