Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Korzenny chlebek dyniowy z rodzynkami
80 min
średni
02.11.2023
Korzenny chlebek dyniowy z rodzynkami to świeży, domowy chlebek dyniowy, z dodatkiem przypraw korzennych i rodzynek. Przed podaniem można posmarować chlebek miodem lub posypać cukrem pudrem i prażonymi pestkami dyni. Polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- 340 g dyni, pokrojonej w kostkę
- 150 g płynnego miodu plus 2 łyżeczki do posmarowania
- 85 g rodzynek sułtanek
- 150 g mąki białej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 150 g masła, pokrojonego na małe kawałki
- 1 łyżka prażonych pestek dyni
Jak zrobić korzenny chlebek dyniowy z rodzynkami
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wyłożyć blachę do keksu papierem do pieczenia.
- Gotować dynię na parze lub w odrobinie wrzątku 10 minut, aż zrobi się miękka. Starannie odsączyć, a potem ubić ubijaczką do ziemniaków na gładkie purée.
- Dodać miód oraz sułtanki i starannie wymieszać.
- Przesiać oba gatunki mąki i ziele angielskie do miski. Wrzucić otręby, które pozostały na dnie sita. Dodać masło i rozetrzeć z mąką palcami, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą.
- Dodać purée z dyni i starannie utrzeć drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do przygotowanej blachy i wygładzić. Piec 50-60 minut, aż chlebek wyrośnie, przyrumieni się i stwardnieje.
- Odstawić ciasto w blasze na 10 minut, by nieco przestygło, a następnie przełożyć na metalową kratkę. Posmarować wciąż ciepły bochenek 2 łyżeczkami miodu lub posypać cukrem pudrem. Do podania posypać prażonymi pestkami dyni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze