Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Koszyczki filo ze śliwkami
20 min
średni
02.11.2023
Koszyczki filo ze śliwkami to pyszna, słodka przekąska, przygotowana z ciasta filo, wypełnionego serkiem ricotta oraz kawałkami świeżych śliwek i posypana cukrem pudrem. Ten prosty i szybki do przygotowania deser wspaniale sprawdzi się także na imprezie czy przyjęciu.
Składniki
- 30 g masła
- 3 płaty (90 g) mrożonego ciasta filo, rozmrożonego
- 3 łyżki sera ricotta
- 3 śliwki, pokrojone na małe kawałki
- cukier puder
Jak zrobić koszyczki filo ze śliwkami
- Nagrzać piekarnik do 190°C. Roztopić masło, cienko natłuścić 6 wgłębień w formie do muffinek.
- Ułożyć warstwy ciasta filo jedną na drugiej na blacie kuchennym i wykroić z nich 24 kwadraty o boku 12,5 cm. Do każdego z 6 wgłębień formy włożyć po jednym kwadracie i posmarować masłem.
- Następnie do każdego wgłębienia włożyć drugi kwadrat tak, by jego rogi wystawały między rogami pierwszego i znów posmarować masłem. Wkładać po kolei do wgłębień, aż w każdym znajdą się 4 kwadraty leżące jeden na drugim. Piec koszyczki z ciasta przez 6 minut, potem wyjąć i ostudzić.
- Następnie każde ciastko wypełnić odrobiną serka ricotta oraz kawałkami śliwek. Posypać cukrem pudrem i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze