Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Kotlety mielone z indyka
35min
średni
02.11.2023
Kotlety mielone z indyka to drobiowa alternatywa dla klastycznych kotletów mielonych, tak dobrze współgrających z ziemniakami. Polane sosem pomidorowym i posypane natką pietruszki świetnie sprawdzą się na obiad.
Składniki
- 85g bułki tartej
- 75 ml mleka
- 350 g mielonego indyka
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- mały pęczek pietruszki, posiekanej
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 680g passaty pomidorowej z czosnkiem i cebulą
- 4 łyżeczki cukru
Jak zrobić kotlety mielone z indyka
- Przełóż bułkę tartą do dużej miski, następnie zalej mlekiem tak, aby okruchy wchłonęły płyn.
- Dodaj indyka, łyżeczkę oregano i połowę pietruszki, a następnie dopraw do smaku i wymieszaj widelcem.
- Użyj mokrych dłoni, aby uformować ok 30 klopsików.
- Rozgrzej olej na dużej patelni, następnie smaż klopsik, obracając, aby przyrumieniły się na całej powierzchni.
- Wlej passatę, cukier, pozostałe oregano i większość reszty pietruszki. Dobrze wymieszaj, następnie smaż na małym ogniu przez 8-10 minut, aż klopsiki będę dobre w środku.
- Przypraw sos jeśli jeszcze jest to konieczne i posyp całość pozostałą pietruszką.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze