Kotlety mielone z indyka

Przepis na Kotlety mielone z indyka
Czas przygotowania35min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Kotlety mielone z indyka to drobiowa alternatywa dla klastycznych kotletów mielonych, tak dobrze współgrających z ziemniakami. Polane sosem pomidorowym i posypane natką pietruszki świetnie sprawdzą się na obiad.

Składniki

  • 85g bułki tartej
  • 75 ml mleka
  • 350 g mielonego indyka
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • mały pęczek pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 680g passaty pomidorowej z czosnkiem i cebulą
  • 4 łyżeczki cukru

Promocje na składniki

Jak zrobić kotlety mielone z indyka

  1. Przełóż bułkę tartą do dużej miski, następnie zalej mlekiem tak, aby okruchy wchłonęły płyn.
  2. Dodaj indyka, łyżeczkę oregano i połowę pietruszki, a następnie dopraw do smaku i wymieszaj widelcem.
  3. Użyj mokrych dłoni, aby uformować ok 30 klopsików.
  4. Rozgrzej olej na dużej patelni, następnie smaż klopsik, obracając, aby przyrumieniły się na całej powierzchni.
  5. Wlej passatę, cukier, pozostałe oregano i większość reszty pietruszki. Dobrze wymieszaj, następnie smaż na małym ogniu przez 8-10 minut, aż klopsiki będę dobre w środku.
  6. Przypraw sos jeśli jeszcze jest to konieczne i posyp całość pozostałą pietruszką.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.