Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Kotlety z cukinii i kaszy gryczanej
średni
1
02.11.2023Składniki
- 1 średnia cukinia
- ok. 150 g kaszy gryczanej (50 g przed ugotowaniem)
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki płatków jaglanych (lub owsianych)
- mąka migdałowa (lub zmielone orzechy)
- sól, papryka ostra do smaku
- olej kokosowy lub oliwa do smażenia
Jak zrobić kotlety z cukinii i kaszy gryczanej
- Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z solą i odstaw na 15 min. Po tym czasie odsącz cukinię z wody, która z niej wypłynęła.
- Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na odrobinie oliwy. Odstaw do przestygnięcia. Następnie wymieszaj z kaszą i cukinią. Dopraw do smaku solą i papryką ostrą. Dodaj rozbełtane jajko oraz płatki. Wymieszaj całość dokładnie i odstaw na ok. 5-10 minut aby płatki zmiękły. Jeśli masa jest bardzo lejąca to dodaj więcej płatków (ale nie więcej niż 4 łyżki).
- Z masy formuj kotlety i obtocz je w mące migdałowej. Kotlety kładź na rozgrzanym tłuszczu. Smaż najpierw pod przykryciem, a gdy jajko w miarę się zetnie zrumień najpierw z jednej strony, a potem z drugiej strony.
- Podawaj z warzywami i sosem, np. jogurtowo-czosnkowym czy tzatziki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze