Kotlety z cukinii i kaszy gryczanej

Przepis na Kotlety z cukinii i kaszy gryczanej
Poziom trudnościśredni
Ocena 3.5
Liczba komentarzy 1
02.11.2023

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • ok. 150 g kaszy gryczanej (50 g przed ugotowaniem)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płatków jaglanych (lub owsianych)
  • mąka migdałowa (lub zmielone orzechy)
  • sól, papryka ostra do smaku
  • olej kokosowy lub oliwa do smażenia

Promocje na składniki

Jak zrobić kotlety z cukinii i kaszy gryczanej

  1. Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z solą i odstaw na 15 min. Po tym czasie odsącz cukinię z wody, która z niej wypłynęła.
  2. Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na odrobinie oliwy. Odstaw do przestygnięcia. Następnie wymieszaj z kaszą i cukinią. Dopraw do smaku solą i papryką ostrą. Dodaj rozbełtane jajko oraz płatki. Wymieszaj całość dokładnie i odstaw na ok. 5-10 minut aby płatki zmiękły. Jeśli masa jest bardzo lejąca to dodaj więcej płatków (ale nie więcej niż 4 łyżki).
  3. Z masy formuj kotlety i obtocz je w mące migdałowej. Kotlety kładź na rozgrzanym tłuszczu. Smaż najpierw pod przykryciem, a gdy jajko w miarę się zetnie zrumień najpierw z jednej strony, a potem z drugiej strony.
  4. Podawaj z warzywami i sosem, np. jogurtowo-czosnkowym czy tzatziki.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.
Avatar Aga 04.12.2022 Mimo wskazówek kotlety się ropadaly na patelni podczas przewracania, a formowanie to było wyzwanie. smak nie najgorszy