Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Kotlety z kurczaka z ziołami i jabłkami
30 min
średni
02.11.2023
Kotlety z kurczaka z ziołami i jabłkami to przepis na pyszne kotleciki drobiowe z dodatkiem startego jabłka i aromatycznych ziół, jak tymianek czy szałwia. Polecamy podawać z ziemniakami jako drugie danie lub w bułce, jako śniadanie czy przekąska.
Składniki
- 350 g mielonego mięsa z kurczaka
- 1 cebula, drobno posiekana
- 4 łyżki świeżo startej bułki
- 2 zielone jabłka obrane ze skórki i drobno starte
- 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
- 2 łyżeczki świeżego tymianku
- olej słonecznikowy, do posmarowania
- sól i pieprz
Jak zrobić kotlety z kurczaka z ziołami i jabłkami
- Włożyć do miski mielone mięso, cebulę, bułkę tartą, jabłka, zioła, trochę soli i pieprzu. Wymieszać rękami. Zwilżyć dłonie, a następnie uformować kotleciki. Chłodzić godzinę, żeby stężały.
- Posmarować kotlety niewielką ilością oleju i smażyć na średnim ogniu na teflonowej patelni, aż się przyrumienią z obu stron. Zmniejszyć ogień i dalej smażyć, dopóki kotlety nie usmażą się na całej grubości – powinno to w sumie trwać około 10 minut.
- Od czasu do czasu obracać kotlety na drugą stronę, żeby usmażyć je równomiernie.
- Kiedy mięso będzie dobre w środku ściągać z patelni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze