Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Kotlety z kurczaka
20min
średni
02.11.2023
Kotlety z kurczaka to pyszne, wysmażone na złoto kotlety z piersi kurczaka. Sugerujemy podawać z ziemniakami, smażoną cukinią i świeżą rukolą, co stworzy idealny, obiadowy zestaw.
Spis treści:
Składniki
- 6 piersi z kurczaka (około 200g każda)
- 4 jajka
- 10 liści bazylii, drobno posiekanych
- 2 łyżki drobno startego parmezanu
- 200g bułki tartej
- Oliwa z oliwek, do smażenia
- Do podania: cytryna, pocięta w łódeczki, ziemniaki, smażona cukinia i garść rukoli (opcjonalnie)
Jak zrobić kotlety z kurczaka
- Użyj tłuczka lub wałka do rozbicia kotletów, odcinając ewentualne kawałki tłuszczu.
- Rozbij jajka, a następnie wymieszaj z bazylią, parmezanem i przyprawami. Przenieś miksturę do miski. Wysyp bułkę tartą na talerz.
- Dwukrotnie zanurz każdy z kotletów w mieszance jajecznej, a następnie w bułce tartej, aby dokładnie je pokryć.
- Rozgrzej olej na dużej patelni. Wyłóż na nią tyle kotletów, ile zmieści się bez ich upychania, a następnie smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż bułka tarta zmieni kolor na złoty.
- Podawaj z sugerowanymi dodatkami lub innymi, według własnego uznania.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze