Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Kremowy sos grzybowy
60 min
średni
02.11.2023
Kremowy sos grzybowy to przygotowywany ze świeżych grzybów sos, z dodatkiem śmietany i białego, wytrawnego wina. Jest to idealny przepis na obiad po grzybobraniu. Świetnie komponuje się z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Polecamy.
Jak zrobić kremowy sos grzybowy
- Grzyby myjemy i czyścimy dokładnie z ewentualnych zanieczyszczeń.
- Zalewamy je „po kapelusze” w garnku i obgotowujemy na małym ogniu przez 5 minut.
- Grzyby odcedzamy i przelewamy zimna wodą.
- Siekamy w kostkę cebulę i szklimy na 2 łyżkach masła.
- Dodajemy grzyby i duśmy na małym ogniu przez 10 minut. Wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy do smaku sól i pieprz.
- Podkręcamy ogień i wlewamy białe wino cały czas delikatnie mieszając nasz sos. Redukujemy sos na średnim ogniu około 5-7 minut.
- Do 150 ml śmietany wlewamy 5 łyżeczek naszego sosu grzybowego, mieszamy, a następnie wlewamy całość do sosu grzybowego energicznie całość mieszając.
- Dusimy wszystko około 2-3 minuty do połączenia smaków.
- Koperek drobno siekamy i posypujemy sos grzybowy.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze