Kremowy sos grzybowy

Przepis na Kremowy sos grzybowy
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Kremowy sos grzybowy to przygotowywany ze świeżych grzybów sos, z dodatkiem śmietany i białego, wytrawnego wina. Jest to idealny przepis na obiad po grzybobraniu. Świetnie komponuje się z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić kremowy sos grzybowy

  1. Grzyby myjemy i czyścimy dokładnie z ewentualnych zanieczyszczeń.
  2. Zalewamy je „po kapelusze” w garnku i obgotowujemy na małym ogniu przez 5 minut.
  3. Grzyby odcedzamy i przelewamy zimna wodą.
  4. Siekamy w kostkę cebulę i szklimy na 2 łyżkach masła.
  5. Dodajemy grzyby i duśmy na małym ogniu przez 10 minut. Wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy do smaku sól i pieprz.
  6. Podkręcamy ogień i wlewamy białe wino cały czas delikatnie mieszając nasz sos. Redukujemy sos na średnim ogniu około 5-7 minut.
  7. Do 150 ml śmietany wlewamy 5 łyżeczek naszego sosu grzybowego, mieszamy, a następnie wlewamy całość do sosu grzybowego energicznie całość mieszając.
  8. Dusimy wszystko około 2-3 minuty do połączenia smaków.
  9. Koperek drobno siekamy i posypujemy sos grzybowy.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.