Krewetki smażone z sezamem

Przepis na Krewetki smażone z sezamem
Czas przygotowania10 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Krewetki smażone z sezamem to aromatyczna i smakowita przekąska. Polecamy także jako dodatek do orientalnych potraw. Smażone w ciemnym sosie sojowym i oleju sezamowym, z dodatkiem imbiru, brązowego cukru, świeżej kolendry, trawy cytrynowej i chili krewetki nabierają niepowtarzalnego smaku.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić krewetki smażone z sezamem

  1. Krewetki włożyć do miski. Dodać olej sezamowy i sos sojowy. Obtoczyć w marynacie. Przełożyć do sitka ustawionego na innej misce, by zachować spływającą z krewetek marynatę.
  2. Rozgrzać bardzo mocno wok lub dużą teflonową patelnię. Wlać olej, wrzucić krewetki i smażyć przez 1½ minuty, cały czas mieszając.
  3. Wrzucić na patelnię chili, czosnek, trawkę cytrynową i imbir. Smażyć jeszcze przez 30–60 sekund, aż krewetki się zaróżowią (nie przesmażać, żeby nie stwardniały).
  4. Zestawić z ognia, dodać marynatę, cukier, sezam i kolendrę. Podawać ze słodkim sosem chili do zamaczania.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.