Krewetki tygrysie w sałatce na crostini

Przepis na Krewetki tygrysie w sałatce na crostini
Czas przygotowania15min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny i 1 cytryna pocięta w kliny
  • 300g gotowanych i obranych tygrysich krewetek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • duża ciabatta, pocięta na 8 plasterków lub bagietka, pocięta ukośnie na plastry
  • garść rukoli
  • pieprz cayenne
  • 2 łyżeczki brandy (opcjonalnie)
  • kilka kropli sosu tabasco

Promocje na składniki

Jak zrobić krewetki tygrysie w sałatce na crostini

  1. Wymieszaj ze sobą brandy i tabasco, dobrze dopraw i odstaw na bok.
  2. Obierz, a następnie pokrój awokado na drobne kawałki, kropiąc sokiem cytrynowym, aby się nie odbarwiały.
  3. Wymieszaj krewetki z połową sosu, dodaj awokado i delikatnie wszystko zamieszaj.
  4. Aby zrobić crostini, wylej odrobinę oliwy z oliwek na każdy kawałek ciabatty i grilluj z każdej strony przez 2 minuty.
  5. Aby podać, rozprowadź łyżkę sosu koktajlowego na każdym crostini i ułóż na nich krewetki. Posyp liśćmi rukoli i pieprzem cayenne i podawaj z cytrynowymi łódeczkami.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.