Krokiety z mięsem mielonym

Przepis na Krokiety z mięsem mielonym
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Krokiety z mięsem mielonym to idealna propozycja na obiad, przyjęcie lub święta. Podstawą jest dobre ciasto naleśnikowe i dobrze doprawiony farsz – ciasto  musi być na tyle elastyczne, by nie pękać przy zawijaniu, a farsz najlepiej przygotować z mięsa z rosołu. Dlaczego? Wówczas mamy pewność, że nasz farsz nie wyjdzie zbyt suchy.

Składniki

  • Naleśniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml wody gazowanej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • Farsz do krokietów:
  • około 400 gramów ugotowanego lub uduszonego mięsa dowolnego gatunku (dobrze sprawdzi się tu mięso z rosołu i innych zup)
  • 2 cebule
  • opcjonalnie marchewka lub inne części włoszczyzny z zupy
  • szczypta pieprzu i soli
  • duża szczypta słodkiej czerwonej papryki lub chilli, jeśli wolicie pikantniejszy farsz
  • duża szczypta majeranku
  • Do panierowania:
  • 2 duże jajka
  • bułka tarta
  • opcjonalnie kurkuma lub słodka czerwona papryka (wzbogaci smak i kolor)

Promocje na składniki

Jak zrobić krokiety z mięsem mielonym

  1. Najpierw przygotowujemy naleśniki. Składniki miksujemy. Na patelnię z odrobiną oleju wylewamy porcje ciasta i smażymy w miarę cienkie naleśniki. Odkładamy na talerz.
  2. Przygotowujemy farsz. Mięso mielimy przez maszynkę (na tym etapie można dodać włoszczyznę z zupy – polecam). Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy do mięsa wraz z olejem. Dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy nasz farsz do smaku.
  3. Na naleśniku rozsmarowujemy nasz farsz. Boki naleśnika składamy do środka i całość zwijamy w rulon.
  4. Tak przygotowane krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku (opcjonalnie dodajemy tu kurkumę lub słodką paprykę), a następnie w bułce tartej.
  5. Krokiety smażymy z obu stron na oleju (do oleju można dodać niewielką ilość masła) do ładnego zarumienienia.
  6. Tak przygotowane krokiety z mięsem podajemy w towarzystwie czerwonego barszczu lub same.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.