Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Krokiety z mięsem mielonym
średni
02.11.2023
Krokiety z mięsem mielonym to idealna propozycja na obiad, przyjęcie lub święta. Podstawą jest dobre ciasto naleśnikowe i dobrze doprawiony farsz – ciasto musi być na tyle elastyczne, by nie pękać przy zawijaniu, a farsz najlepiej przygotować z mięsa z rosołu. Dlaczego? Wówczas mamy pewność, że nasz farsz nie wyjdzie zbyt suchy.
Składniki
- Naleśniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 ml wody gazowanej
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- Farsz do krokietów:
- około 400 gramów ugotowanego lub uduszonego mięsa dowolnego gatunku (dobrze sprawdzi się tu mięso z rosołu i innych zup)
- 2 cebule
- opcjonalnie marchewka lub inne części włoszczyzny z zupy
- szczypta pieprzu i soli
- duża szczypta słodkiej czerwonej papryki lub chilli, jeśli wolicie pikantniejszy farsz
- duża szczypta majeranku
- Do panierowania:
- 2 duże jajka
- bułka tarta
- opcjonalnie kurkuma lub słodka czerwona papryka (wzbogaci smak i kolor)
Jak zrobić krokiety z mięsem mielonym
- Najpierw przygotowujemy naleśniki. Składniki miksujemy. Na patelnię z odrobiną oleju wylewamy porcje ciasta i smażymy w miarę cienkie naleśniki. Odkładamy na talerz.
- Przygotowujemy farsz. Mięso mielimy przez maszynkę (na tym etapie można dodać włoszczyznę z zupy – polecam). Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy do mięsa wraz z olejem. Dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy nasz farsz do smaku.
- Na naleśniku rozsmarowujemy nasz farsz. Boki naleśnika składamy do środka i całość zwijamy w rulon.
- Tak przygotowane krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku (opcjonalnie dodajemy tu kurkumę lub słodką paprykę), a następnie w bułce tartej.
- Krokiety smażymy z obu stron na oleju (do oleju można dodać niewielką ilość masła) do ładnego zarumienienia.
- Tak przygotowane krokiety z mięsem podajemy w towarzystwie czerwonego barszczu lub same.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze