Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Krokiety z pieczarkami i serem
średni
Jeśli szukacie dobrego przepisu na przyjęcie lub obiad polecam Wam sięgnąć właśnie po krokiety z pieczarkami i serem. Proste, pyszne, danie, które posmakuje każdemu. Spróbujcie.
Składniki
- Ciasto naleśnikowe:
- 250 ml mleka
- 250 ml gazowanej wody mineralnej
- 2 jajka
- 225 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- Farsz:
- 600 g pieczarek
- 150 g żółtego sera lub sera mozzarella
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- około 2 łyżki oleju (można też przygotować farsz na maśle)
- Dodatkowo:
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- opcjonalnie ulubione przyprawy
Jak zrobić krokiety z pieczarkami i serem
- Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodajemy starty czosnek, chwilę podsmażamy i przekładamy składniki do miski.
- Teraz czas na pieczarki. Obieramy je i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju, tak aby woda z grzybów wyparowała. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przekładamy do miski z pozostałymi składnikami, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
- Przygotowujemy naleśniki. Miksujemy lub mieszamy ręczną trzepaczką składniki, tak aby nie powstały grudki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju.
- Do farszu w misce dodajemy mozzarellę wiórki lub inny starty na tarce na grubych oczkach ser, mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie można jeszcze doprawić. Pamiętajcie, że farsz nie może być mdły.
- Farsz wykładamy na naleśniki i zawijamy każdy w krokieta (tj. założyć boki na farsz i zwinąć w rulon, u mnie dość ciasny, ale nie musicie robić tego tak dokładnie).
- Tak przygotowane krokiety ostrożnie obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku (ja często dodaję dodatkowo pieprz lub mieszankę ziół do takiej panierki), a następnie w bułce tartej.
- Smażymy na oleju na rozgrzanej patelni, aż do zarumienienia panierki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze