Krokiety z pieczarkami i serem

Przepis na Krokiety z pieczarkami i serem
Poziom trudnościśredni
Ocena 5.0
02.11.2023

Jeśli szukacie dobrego przepisu na przyjęcie lub obiad polecam Wam sięgnąć właśnie po krokiety z pieczarkami i serem. Proste, pyszne, danie, które posmakuje każdemu. Spróbujcie.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić krokiety z pieczarkami i serem

  1. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodajemy starty czosnek, chwilę podsmażamy i przekładamy składniki do miski.
  2. Teraz czas na pieczarki. Obieramy je i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju, tak aby woda z grzybów wyparowała. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przekładamy do miski z pozostałymi składnikami, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
  3. Przygotowujemy naleśniki. Miksujemy lub mieszamy ręczną trzepaczką składniki, tak aby nie powstały grudki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju.
  4. Do farszu w misce dodajemy mozzarellę wiórki lub inny starty na tarce na grubych oczkach ser, mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie można jeszcze doprawić. Pamiętajcie, że farsz nie może być mdły.
  5. Farsz wykładamy na naleśniki i zawijamy każdy w krokieta (tj. założyć boki na farsz i zwinąć w rulon, u mnie dość ciasny, ale nie musicie robić tego tak dokładnie).
  6. Tak przygotowane krokiety ostrożnie obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku (ja często dodaję dodatkowo pieprz lub mieszankę ziół do takiej panierki), a następnie w bułce tartej.
  7. Smażymy na oleju na rozgrzanej patelni, aż do zarumienienia panierki.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.