Krokiety ziemniaczane

Przepis na Krokiety ziemniaczane
Czas przygotowania40min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Krokiety ziemniaczane to pyszny dodatek do obiadu. Puree ziemniaczane z dodatkiem brokułów, sera, jajka i bułki tartej, podsmażone na chrupiącą, złotą kulkę zasmakuje każdemu. Polecamy.

Składniki

  • 400g ziemniaków o dużej zawartości skrobi, dużych, przeciętych na pół
  • 150 g brokułów, porwane na różyczki
  • 1 średnie żółtko jaja
  • 40g dojrzałego cheddaru, tartego
  • 60 g bułki tartej
  • 20g zwykłej mąki
  • 2 średnie jaja, rozbite
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g sera śmietankowego
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka szczypiorku, posiekanego
  • 1-2 łyżki pełnotłustego mleka

Promocje na składniki

Jak zrobić krokiety ziemniaczane

  1. Umieść ziemniaki w średnim garnku i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 min, aż do miękkości. Odcedź i dobrze odparuj, na małym ogniu, przez ok 1min, cały czas mieszając.
  2. Następnie dobrze ugnieć na puree.
  3. Do innego garnka wrzuć brokuły i gotuj na wolnym ogniu przez 6-7 minut, do miękkości. Odsącz bardzo dobrze i osusz ręcznikiem kuchennym.
  4. Drobno posiekaj brokuły, następnie dodaj do puree ziemniaczanego z żółtkiem, serem i bułką tartą.
  5. Podziel masę na 12 równych kulek. Chłodź przez 10 minut w zamrażarce.
  6. W międzyczasie zajmij się dipem. Wrzuć ser, śmietanę, jogurt i szczypiorek do miski i mieszaj do miękkiej konsystencji, dodając mleko w razie potrzeby.
  7. Rozłóż mąkę i rozbite jajka do oddzielnych misek. Obtocz krokiety w mące i zanurz w jajku. Powtórz.
  8. Rozgrzej olej na dużej, nieprzywierającej patelni i smaż krokiety na małym ogniu, przez 4-5 minut, często obracając, aby uzyskać równomierny złoty kolor. Odcedź z tłuszczu odkładając każdego krokieta na chwilę na ręcznik kuchenny.
  9. Podawaj z dipem.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.