Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Krokiety ziemniaczane
40min
średni
02.11.2023
Krokiety ziemniaczane to pyszny dodatek do obiadu. Puree ziemniaczane z dodatkiem brokułów, sera, jajka i bułki tartej, podsmażone na chrupiącą, złotą kulkę zasmakuje każdemu. Polecamy.
Składniki
- 400g ziemniaków o dużej zawartości skrobi, dużych, przeciętych na pół
- 150 g brokułów, porwane na różyczki
- 1 średnie żółtko jaja
- 40g dojrzałego cheddaru, tartego
- 60 g bułki tartej
- 20g zwykłej mąki
- 2 średnie jaja, rozbite
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g sera śmietankowego
- 50 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka szczypiorku, posiekanego
- 1-2 łyżki pełnotłustego mleka
Jak zrobić krokiety ziemniaczane
- Umieść ziemniaki w średnim garnku i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 min, aż do miękkości. Odcedź i dobrze odparuj, na małym ogniu, przez ok 1min, cały czas mieszając.
- Następnie dobrze ugnieć na puree.
- Do innego garnka wrzuć brokuły i gotuj na wolnym ogniu przez 6-7 minut, do miękkości. Odsącz bardzo dobrze i osusz ręcznikiem kuchennym.
- Drobno posiekaj brokuły, następnie dodaj do puree ziemniaczanego z żółtkiem, serem i bułką tartą.
- Podziel masę na 12 równych kulek. Chłodź przez 10 minut w zamrażarce.
- W międzyczasie zajmij się dipem. Wrzuć ser, śmietanę, jogurt i szczypiorek do miski i mieszaj do miękkiej konsystencji, dodając mleko w razie potrzeby.
- Rozłóż mąkę i rozbite jajka do oddzielnych misek. Obtocz krokiety w mące i zanurz w jajku. Powtórz.
- Rozgrzej olej na dużej, nieprzywierającej patelni i smaż krokiety na małym ogniu, przez 4-5 minut, często obracając, aby uzyskać równomierny złoty kolor. Odcedź z tłuszczu odkładając każdego krokieta na chwilę na ręcznik kuchenny.
- Podawaj z dipem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze