Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Królik w winie
120 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 1 królik
- sól i pieprz
- 3-4 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, posiekana
- 1-2 ząbki czosnku, posiekane
- zioła (rozmaryn, tymianek)
- 2 liście laurowe
- 1 pomidor
- 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
Jak zrobić królik w winie
- Królika umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Oprószyć solą i pieprzem i opanierować w mące.
- Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Dodać królika i smażyć aż się zrumieni ze wszystkich stron.
- Dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć ok. 10 minut.
- Dodać zioła i smażyć kilka minut.
- Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać na patelnię wraz z winem. Doprawić solą i pieprzem.
- Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na małym ogniu przez 1,5-2 godziny.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze