Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Kruszonka z miechunkami i jabłkami
60 min
średni
02.11.2023
Kruszonka z miechunkami i jabłkami to pyszna, słodka zapiekanka, przygotowywana z jabłek deserowych i miechunek, zapiekanych pod warstwą smakowitej, chrupiącej kruszonki. Polecamy podawać z lodami waniliowymi – na ciepło lub zimno.
Składniki
- 1 kg jabłek deserowych
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- 150 g miechunki
- 1 łyżka cukru
- Kruszonka:
- 125 g mąki
- 100 g masła, pokrojonego na małe kawałki
- 55 g cukru
- 50 g otrąb owsianych
- starta skórka z 1 pomarańczy
Jak zrobić kruszonka z miechunkami i jabłkami
- Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C.
- Obrać jabłka i pokroić w grube kliny. Wrzucić do rondla razem z sokiem z pomarańczy i jagodami. Zakryć pokrywką i gotować na małym ogniu 10 minut, aż jabłka staną się miękkie i puszczą sok.
- Dodać miechunki i cukier do jabłek, wymieszać. Przelać owoce do 1,5-litrowego głębokiego naczynia do pieczenia lub dwóch mniejszych.
- Rozetrzeć w misce mąkę i masło, aż mieszanka będzie wyglądać jak bułka tarta. Dodać cukier, otręby i skórkę z pomarańczy oraz łyżkę wody i dobrze wymieszać, aż kruszonka będzie lekko wilgotna i gruzełkowata.
- Równomiernie rozłożyć ją na owocowej masie. Nie ugniatać.
- Piec 20–25 minut lub aż wierzch kruszonki się przyrumieni, a sok z owoców zacznie bulgotać przy krawędziach. Podawać na gorąco z dodatkiem lodów waniliowych.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze