Kurczak bardzo ziołowy

Przepis na Kurczak bardzo ziołowy
Czas przygotowania30 min + odstawienie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Kurczak bardzo ziołowy to przepis na grillowane piersi z kurczaka w pełnej smaku, aromatycznej marynacie, przyrządzonej z oliwy z oliwek, nasion kolendry, kminu rzymskiego, świeżo mielonego pieprzu, czosnku, oregano i papryki. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 4 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 filety z piersi kurczaka (ok. 150 g każdy)
  • gałązki świeżych ziół, np. rozmaryn

Promocje na składniki

Jak zrobić kurczak bardzo ziołowy

  1. Rozgnieść w moździerzu kmin rzymski, nasiona kolendry, ziarna pieprzu i czosnek. Dodać oregano, paprykę i oliwę, wymieszać, aby powstała pasta.
  2. Zrobić ostrym nożem 3-4 płytkie nacięcia w każdym z 4 filetów. Natrzeć mięso pastą z przypraw, wcierając ją także w nacięcia.
  3. Odłożyć do lodówki, aby smaki się przegryzły ( ok 30 min)
  4. Rozgrzać mocno patelnię grillową o grubym dnie i ułożyć na niej mięso i gałązki ziół. (Można także wykorzystać opcję grill w piekarniku lub w sezonie letnim grilla.)
  5. Zmniejszyć ogień i smażyć filety 15-20 minut, od czasu do czasu przewracając, aż mocno zrumienią się z zewnątrz, a wewnątrz będą dobrze usmażone. Mięso można podawać od razu, na ciepło, albo wystudzić i przechować na później.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.