Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Kurczak bardzo ziołowy
30 min + odstawienie
średni
02.11.2023
Kurczak bardzo ziołowy to przepis na grillowane piersi z kurczaka w pełnej smaku, aromatycznej marynacie, przyrządzonej z oliwy z oliwek, nasion kolendry, kminu rzymskiego, świeżo mielonego pieprzu, czosnku, oregano i papryki. Polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 4 łyżeczki papryki w proszku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 filety z piersi kurczaka (ok. 150 g każdy)
- gałązki świeżych ziół, np. rozmaryn
Jak zrobić kurczak bardzo ziołowy
- Rozgnieść w moździerzu kmin rzymski, nasiona kolendry, ziarna pieprzu i czosnek. Dodać oregano, paprykę i oliwę, wymieszać, aby powstała pasta.
- Zrobić ostrym nożem 3-4 płytkie nacięcia w każdym z 4 filetów. Natrzeć mięso pastą z przypraw, wcierając ją także w nacięcia.
- Odłożyć do lodówki, aby smaki się przegryzły ( ok 30 min)
- Rozgrzać mocno patelnię grillową o grubym dnie i ułożyć na niej mięso i gałązki ziół. (Można także wykorzystać opcję grill w piekarniku lub w sezonie letnim grilla.)
- Zmniejszyć ogień i smażyć filety 15-20 minut, od czasu do czasu przewracając, aż mocno zrumienią się z zewnątrz, a wewnątrz będą dobrze usmażone. Mięso można podawać od razu, na ciepło, albo wystudzić i przechować na później.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze