Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Kurczak marynowany w ziołach
90 min + marynowanie
średni
02.11.2023
Składniki
- 2 całe kurczaki (po ok. 1-1,5 kg)
- 2 pęczki świeżej natki pietruszki, drobno posiekane
- 1 pęczek świeżego tymianku
- 6 łyżek suszonego rozmarynu
- 3 łyżki startej skórki z cytryny
- 12 ząbków czosnku, zgniecionych
- 3 łyżki zmielonego czarnego pieprzu
- 235 ml (1 szklanka) oliwy z oliwek
- 235 ml (1 szklanka) białego wina
Jak zrobić kurczak marynowany w ziołach
- Marynata: do pojemnika blendera dodać pietruszkę, tymianek, rozmaryn, skórkę cytrynową, czosnek, pieprz, oliwę i wino. Zmiksować wszystkie składniki na gładką mieszaninę.
- Usunąć skrzydełka z kurczaków, a następnie związać kurczaki nicią, aby nogi przylegały ściśle do korpusów. Wetrzeć marynatę w kurczaka na zewnątrz i wewnątrz, wcierając też dobrze pod skórę na piersiach.
- Włożyć kurczaki do szklanego naczynia piersiami do góry i polać resztą marynaty piersi i nogi. Przykryć naczynie i marynować w lodówce przez 24 godziny.
- Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
- Wyjąć kurczaki z naczyń, a marynatę wylać. Włożyć do lekko wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego lub brytfanki o wymiarach 22×32 cm i piec w nagrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny, aż kurczaki będą upieczone w środku, a wyciekające soki będą przejrzyste.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze