Kurczak marynowany w ziołach

Przepis na Kurczak marynowany w ziołach
Czas przygotowania90 min + marynowanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 2 całe kurczaki (po ok. 1-1,5 kg)
  • 2 pęczki świeżej natki pietruszki, drobno posiekane
  • 1 pęczek świeżego tymianku
  • 6 łyżek suszonego rozmarynu
  • 3 łyżki startej skórki z cytryny
  • 12 ząbków czosnku, zgniecionych
  • 3 łyżki zmielonego czarnego pieprzu
  • 235 ml (1 szklanka) oliwy z oliwek
  • 235 ml (1 szklanka) białego wina

Promocje na składniki

Jak zrobić kurczak marynowany w ziołach

  1. Marynata: do pojemnika blendera dodać pietruszkę, tymianek, rozmaryn, skórkę cytrynową, czosnek, pieprz, oliwę i wino. Zmiksować wszystkie składniki na gładką mieszaninę.
  2. Usunąć skrzydełka z kurczaków, a następnie związać kurczaki nicią, aby nogi przylegały ściśle do korpusów. Wetrzeć marynatę w kurczaka na zewnątrz i wewnątrz, wcierając też dobrze pod skórę na piersiach.
  3. Włożyć kurczaki do szklanego naczynia piersiami do góry i polać resztą marynaty piersi i nogi. Przykryć naczynie i marynować w lodówce przez 24 godziny.
  4. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
  5. Wyjąć kurczaki z naczyń, a marynatę wylać. Włożyć do lekko wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego lub brytfanki o wymiarach 22×32 cm i piec w nagrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny, aż kurczaki będą upieczone w środku, a wyciekające soki będą przejrzyste.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.