Kurczak na piwie z grilla

Przepis na Kurczak na piwie z grilla
Czas przygotowania125 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Kurczak na piwie z grilla to przepis na soczystego i aromatycznego kurczaka z grilla, który świetnie sprawdzi się na ogrodową imprezę. Dzięki piwu oraz aromatowi wędzarniczemu, a także przyprawom, kurczak smakuje naprawdę wyśmienicie.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić kurczak na piwie z grilla

  1. Kurczaka opłukać i osuszyć. Usunąć nadmiar tłuszczu, ale nie skórę. Pod skórę na piersi i na udach wsunąć liście laurowe. Natrzeć kurczaka przyprawami.
  2. Przelać pół puszki piwa do szklanki (nie będzie potrzebne), do pozostałego wlać aromat wędzarniczy. Zawleczkę na wieczku od puszki podnieść do pozycji pionowej.
  3. Wsunąć puszkę z piwem do wnętrza kurczaka tak, by dno puszki było na równi z kuprem kurczaka. Następnie można przekłuć kurczaka szpikulcem na wylot przez skrzydło, żebra, zawleczkę na puszce i znów żebra i drugie skrzydło (w ten sposób puszka z piwem jest umocowana i nie wypadnie).
  4. Przygotować grill: rozpalić palenisko, a gdy węgle się dobrze rozgrzeją, rozsunąć je ku zewnętrznym krawędziom grilla, by utworzyły krąg.
  5. Umieścić kurczaka w centrum kręgu z węgli, ustawiając go pionowo na puszce. Przykryć i piec przez ok dwie godziny.
  6. Gdy kurczak jest gotowy, ostrożnie zdjąć go z grilla tak, by nie wylać zawartości puszki. Wyjąć szpikulec i puszkę, i poczekać z pokrojeniem około 10 minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.