Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Kurczak na piwie z grilla
125 min
średni
02.11.2023
Kurczak na piwie z grilla to przepis na soczystego i aromatycznego kurczaka z grilla, który świetnie sprawdzi się na ogrodową imprezę. Dzięki piwu oraz aromatowi wędzarniczemu, a także przyprawom, kurczak smakuje naprawdę wyśmienicie.
Składniki
- 1 kurczak (1 do 1,5 kg)
- 1 puszka (500 ml) piwa
- 5 łyżek przyprawy do grilla i 1 łyżka majeranku
- 4 krople aromatu dymu wędzarniczego
- 4 liście laurowe
- opcjonalnie 1 długi metalowy szpikulec
Jak zrobić kurczak na piwie z grilla
- Kurczaka opłukać i osuszyć. Usunąć nadmiar tłuszczu, ale nie skórę. Pod skórę na piersi i na udach wsunąć liście laurowe. Natrzeć kurczaka przyprawami.
- Przelać pół puszki piwa do szklanki (nie będzie potrzebne), do pozostałego wlać aromat wędzarniczy. Zawleczkę na wieczku od puszki podnieść do pozycji pionowej.
- Wsunąć puszkę z piwem do wnętrza kurczaka tak, by dno puszki było na równi z kuprem kurczaka. Następnie można przekłuć kurczaka szpikulcem na wylot przez skrzydło, żebra, zawleczkę na puszce i znów żebra i drugie skrzydło (w ten sposób puszka z piwem jest umocowana i nie wypadnie).
- Przygotować grill: rozpalić palenisko, a gdy węgle się dobrze rozgrzeją, rozsunąć je ku zewnętrznym krawędziom grilla, by utworzyły krąg.
- Umieścić kurczaka w centrum kręgu z węgli, ustawiając go pionowo na puszce. Przykryć i piec przez ok dwie godziny.
- Gdy kurczak jest gotowy, ostrożnie zdjąć go z grilla tak, by nie wylać zawartości puszki. Wyjąć szpikulec i puszkę, i poczekać z pokrojeniem około 10 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze