Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Kurczak po indyjsku
60 min
średni
Kurczak po indyjsku to pieczony, soczysty, aromatyczny kurczak w intensywnych, bogatych w smaku przyprawach, takich jak sól selerowa, curry, garam masala, czarny pieprz czy cynamon. Polecamy podawać z ryżem, z chlebem lub na indyjskich plackach roti.
Spis treści:
Składniki
- 1 kurczak (ok. 1 do 1,5 kg)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka zgniecionego czosnku
- 1/2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli selerowej
- 60 ml (1/4 szklanki) wody
- sok z 1/2 cytryny
Jak zrobić kurczak po indyjsku
- Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Kurczaka przełożyć do 2 litrowego naczynia do pieczenia z przykrywką i dodać 1/2 łyżeczki soli oraz oliwę z oliwek.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 lub do czasu kiedy kurczak będzie ugotowany i przyrumieniony. Dodać cebulę, pieprz, czosnek, przecier pomidorowy, przyprawę garam masala, cynamon, curry, sól selerową i 1/4 łyżeczki soli.
- Wymieszać dobrze a następnie dodać 1/4 szklanki wody z sokiem z cytryny, aby kurczak mógł się dusić w przyprawach.
- Włożyć do piekarnika jeszcze na 5 minut i piec, aby kurczak przeszedł przyprawami. Podawać z ryżem, z chlebem lub na indyjskich plackach roti.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze