Kurczak po indyjsku

Przepis na Kurczak po indyjsku
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
Ocena 1.0
02.11.2023

Kurczak po indyjsku to pieczony, soczysty, aromatyczny kurczak w intensywnych, bogatych w smaku przyprawach, takich jak sól selerowa, curry, garam masala, czarny pieprz czy cynamon. Polecamy podawać z ryżem, z chlebem lub na indyjskich plackach roti.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić kurczak po indyjsku

  1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Kurczaka przełożyć do 2 litrowego naczynia do pieczenia z przykrywką i dodać 1/2 łyżeczki soli oraz oliwę z oliwek.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 lub do czasu kiedy kurczak będzie ugotowany i przyrumieniony. Dodać cebulę, pieprz, czosnek, przecier pomidorowy, przyprawę garam masala, cynamon, curry, sól selerową i 1/4 łyżeczki soli.
  3. Wymieszać dobrze a następnie dodać 1/4 szklanki wody z sokiem z cytryny, aby kurczak mógł się dusić w przyprawach.
  4. Włożyć do piekarnika jeszcze na 5 minut i piec, aby kurczak przeszedł przyprawami. Podawać z ryżem, z chlebem lub na indyjskich plackach roti.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.