Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Kurczak po tajsku
50min
średni
02.11.2023
Kurczak po tajsku to propozycja na orientalny obiad dla tych, którzy lubią azjatyckie smaki. Kolendra, mleko kokosowe czy pasta curry to tylko niektóre ze składników nadających charakteru tej potrawie. Resztę znajdziecie poniżej.
Spis treści:
Składniki
- 2 szalotki lub 1 mała cebulka
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 3-4 łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry
- 4 piersi z kurczaka bez kości i skóry, pokrojone na kawałki
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 4 suszone liście kafiru
- 400 ml mleka kokosowego
- 20g świeżej kolendry
- 1/2 małej papryczki chili
Jak zrobić kurczak po tajsku
- Obierz szalotki/cebulę i pokrój w cienkie plasterki.
- Bardzo drobno posiekaj trawę cytrynową, zaczynając od cieńszego końca, zatrzymując się w miejscu, w którym staje się twarda.
- Podgrzej olej w woku lub na dużej patelni. Dodaj szalotki/cebulę i posiekaną papryczkę chili. Smaż przez 3-5 minut, aż cebula będzie miękka i półprzezroczysta.
- Dodaj na patelnię pastę curry i gotuj przez 1 min, cały czas mieszając.
- Dodaj kawałki kurczaka i mieszaj, aż się lekko zarumienią. Dodaj trawę cytrynową, sos rybny, cukier, kafir i mleko kokosowe.
- Doprowadź powoli do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut, aż kurczak będzie dobry. Podczas gotowania wymieszaj kilka razy, tak aby kurczak pozostał zanurzony w sosie.
- Podczas, gdy kurczak się gotuje, oddziel liście kolendry od łodyg, ułóż na kupkę i posiekaj bardzo grubo.
- Spróbuj sosu curry i dopraw do smaku – możesz dodać więcej pasty curry lub soli, jeśli jest jest to potrzebne. Dodaj pół posiekanej kolendry do curry, a resztą udekoruj potrawę z wierzchu .
- Podawaj z ryżem basmati lub jaśminowym.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze