Kurczak po tajsku

Przepis na Kurczak po tajsku
Czas przygotowania50min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Kurczak po tajsku to propozycja na orientalny obiad dla tych, którzy lubią azjatyckie smaki. Kolendra, mleko kokosowe czy pasta curry to tylko niektóre ze składników nadających charakteru tej potrawie. Resztę znajdziecie poniżej.

Składniki

  • 2 szalotki lub 1 mała cebulka
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3-4 łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry
  • 4 piersi z kurczaka bez kości i skóry, pokrojone na kawałki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 4 suszone liście kafiru
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 20g świeżej kolendry
  • 1/2 małej papryczki chili

Promocje na składniki

Jak zrobić kurczak po tajsku

  1. Obierz szalotki/cebulę i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Bardzo drobno posiekaj trawę cytrynową, zaczynając od cieńszego końca, zatrzymując się w miejscu, w którym staje się twarda.
  3. Podgrzej olej w woku lub na dużej patelni. Dodaj szalotki/cebulę i posiekaną papryczkę chili. Smaż przez 3-5 minut, aż cebula będzie miękka i półprzezroczysta.
  4. Dodaj na patelnię pastę curry i gotuj przez 1 min, cały czas mieszając.
  5. Dodaj kawałki kurczaka i mieszaj, aż się lekko zarumienią. Dodaj trawę cytrynową, sos rybny, cukier, kafir i mleko kokosowe.
  6. Doprowadź powoli do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut, aż kurczak będzie dobry. Podczas gotowania wymieszaj kilka razy, tak aby kurczak pozostał zanurzony w sosie.
  7. Podczas, gdy kurczak się gotuje, oddziel liście kolendry od łodyg, ułóż na kupkę i posiekaj bardzo grubo.
  8. Spróbuj sosu curry i dopraw do smaku – możesz dodać więcej pasty curry lub soli, jeśli jest jest to potrzebne. Dodaj pół posiekanej kolendry do curry, a resztą udekoruj potrawę z wierzchu .
  9. Podawaj z ryżem basmati lub jaśminowym.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.