Kurczak teriyaki

Przepis na Kurczak teriyaki
Czas przygotowania35min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Kurczak teriyaki to nasza propozycja szaszłyczków z piersi z kurczaka z kultowym, azjatyckim sosem teriyaki. Polecamy na grilla – zarówno tego ogródkowego, jak i piekarnikowego.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić kurczak teriyaki

  1. Jeśli używasz drewnianych szaszłyków, zanurz je w wodzie na 20 minut, aby zapobiec ich przypaleniu.
  2. Rozgrzej grilla i wyłóż blachę do pieczenia folią.
  3. Wymieszaj sos teriyaki, miód i sos sojowy. Dodaj kawałki kurczaka i dokładnie wymieszaj.
  4. Nabij kawałki kurczaka na szaszłyki. Umieść na blaszce do pieczenia i grilluj przez około 15 minut, obracając co jakiś czas, polewając w razie potrzeby odrobiną tłuszczu, aż będą gotowe.
  5. W międzyczasie podgrzej tłuszcz na patelni. Wrzuć cebulkę, przyprawy i smaż przez 3-4 minuty, aż do momentu, kiedy będzie widocznie złota. Podawaj z szaszłykami z kurczaka.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.